Iatropedia

Λάδι αβοκάντο: Τα οφέλη στην υγεία και πως να το χρησιμοποιούμε

Vegan food: high angle view of extra virgin olive oil and avocado oil shot on rustic wooden table. Sliced organic avocado and a glass container with olives complete the composition. Predominant colors are yellow and green. High resolution 42Mp studio digital capture taken with Sony A7rII and Sony FE 90mm f2.8 macro G OSS lens

Παρά τις πολλές θερμίδες που περιέχει, το λάδι αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει τα σπορέλαια και να μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Το λάδι αβοκάντο, όπως και το φρούτο αβοκάντο, είναι μια καλή πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και πολλοί το συγκρίνουν με το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται ως το πιο υγιεινό λάδι.

«Διατροφικά, το λάδι αβοκάντο είναι ένα από τα καλύτερα έλαια για εσάς», δηλώνει η διαιτολόγος Julia Zumpano, συνεργάτης της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, τονίζοντας ότι έχει μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα.

Είναι το λάδι αβοκάντο σπορέλαιο;

Η απάντηση είναι όχι. Το λάδι αβοκάντο δεν είναι σπορέλαιο . Είναι φτιαγμένο από το πράσινο εσωτειρκό του φρούτου.

«Τα σπορέλαια παράγονται από σπόρους φυτών και είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Έχουν μικρή θρεπτική αξία και υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων – ένα είδος ακόρεστου λίπους. Το να έχετε πάρα πολλά ωμέγα-6 στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα σας», εξηγεί η ειδικός.

Δείτε επίσης: Σπορέλαια: Ποια είναι και πως επηρεάζουν στ’ αλήθεια την υγεία μας

Διατροφική αξία

Μία κουταλιά της σούπας περιέχει:

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι τα «καλά λιπαρά» που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Το λάδι αβοκάντο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ (70% περιεκτικότητα), το οποίο είναι ένας τύπος μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν επίσης να μειώσουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Βιταμίνη Ε

Το έλαιο αβοκάντο περιέχει και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, τα οποία μπορούν να σας προστατεύσουν από ασθένειες.

Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να προστατεύσει το δέρμα σας, γι’αυτό και πολλά προϊόντα ομορφιάς την περιέχουν. Άλλα οφέλη από την βιταμίνη Ε μπορεί να είναι η καλύτερη υγεία των ματιών, η βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου.

Δείτε επίσης: Αβοκάντο: Ο τέλειος τρόπος να το κόψετε σωστά και να απολαύσετε τη διατροφική του αξία

Λουτεΐνη και φυτοστερόλη

Η λουτεΐνη και η φυτοστερόλη είναι δύο ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τις οποίες περιέχει το συγκεκριμένο λάδι.

Η λουτεΐνη, σύμφωνα με την διαιτολόγο, μειώνει την κακή χοληστερόλη και βελτιώνει την υγεία των ματιών, του δέρματος και του εγκεφάλου, ενώ η φυτοστερόλη βοηθά επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Μαγείρεμα με λάδι αβοκάντο

Το λάδι αβοκάντο είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο για το βούτυρο και τα σπορέλαια.

«Έχει πιο ήπια γεύση από το ελαιόλαδο και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε ζεστό ή κρύο πιάτο», αναφέρει η δρ Zumpano.

Το πιο χαρακτηριστικό «πλεονέκτημα» αυτού του λαδιού σε σχέση με το ελαιόλαδο, είναι ότι καίγεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε υψηλότερες θερμοκρασίες πριν καεί.

Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε κάτι στη σχάρα ή στο τηγάνι.

Προσοχή στις θερμίδες

Όσο υγιεινό και αν είναι το λάδι αβοκάντο, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Έχει πολλές θερμίδες. Αν κάνετε κάποια συγκεκριμένη διατροφή και είστε σε θερμιδικό έλλειμμα, πρέπει να προσέξετε την υπερκατανάλωσή του και να υπολογίσετε τις θερμίδες.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να το τρώτε κάθε μέρα, εξηγεί η διαιτολόγος, ωστόσο με μέτρο.

Φωτογραφία iStock