Λιστερίωση: Οι πιο επικίνδυνες τροφές και τα συμπτώματα για την τροφική δηλητηρίαση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λιστερίωση
Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων από τα βακτήρια Listeria monocytogenes.

Η λοίμωξη από λιστέρια (λιστερίωση) είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε άτομα που κινδυνεύουν, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί, επίσης, να είναι επικίνδυνη για τις εγκύους και τα αγέννητα μωρά τους.

Λιστερίωση: Τροφές υψηλού κινδύνου

Τα ακόλουθα τρόφιμα υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγονται ή να είστε σίγουροι ότι έχουν χειριστεί σωστά:

  • Έτοιμα προς κατανάλωση θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, μύδια, στρείδια, ή ωμά θαλασσινά, όπως σασίμι ή σούσι
  • Προπαρασκευασμένες ή προσυσκευασμένες σαλάτες φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται σε μπουφέδες και salad bars
  • Ποτά φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπου οι διαδικασίες πλύσης είναι άγνωστες (εκτός από παστεριωμένους ή κονσερβοποιημένους χυμούς)
  • Κρέατα delicatessen που τρώγονται χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα ή θέρμανση, όπως πατέ, ζαμπόν, σαλάμια και μαγειρεμένο και κομμένο κοτόπουλο (όπως χρησιμοποιείται σε καταστήματα σάντουιτς)
  • Τυχόν μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα από μη παστεριωμένο γάλα
  • Παγωτό μηχανής
  • Μαλακά τυριά, όπως brie, camembert, ricotta και φέτα (αυτά είναι ασφαλή εάν μαγειρευτούν και σερβίρονται ζεστά)
  • Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων που έχουν απομείνει από προηγούμενο γεύμα και τα οποία έχουν ψυχθεί για περισσότερο από μία ημέρα
  • Σάλτσες και σαλάτες μέσα στις οποίες μπορεί να έχουν βυθιστεί λαχανικά
  • Γαρνιτούρες από ωμά λαχανικά

Λιστερίωση: Μερικές υποδείξεις κατά το χειρισμό και την προετοιμασία φαγητού

Όταν χειρίζεστε και προετοιμάζετε φαγητό, πρέπει να προσέχετε:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε φαγητό και κατά τη διάρκεια του χειρισμού ωμών και έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων
  • Πλύνετε ωμά φρούτα και λαχανικά πριν το φαγητό
  • Μαγειρέψτε καλά όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών
  • Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες σανίδες κοπής και τα ίδια μαχαίρια για μαγειρεμένα και ωμά τρόφιμα, εκτός εάν έχουν ενδιαμέσως πλυθεί σε ζεστό σαπουνόνερο
  • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα τοποθετώντας τα στα κάτω ράφια του ψυγείου ή χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων
  • Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές για τις ετικέτες τροφίμων. Το μαγείρεμα των τροφίμων πριν από την κατανάλωσή τους μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της λιστέρια

Λιστερίωση: Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Πόνοι στο σώμα

Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου)
  • Σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος)

Λιστερίωση: Να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με προσοχή

Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, θα πρέπει να:

  • τα κρατάτε πάντοτε καλυμμένα
  • τοποθετείτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα
  • βάζετε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια κάτω από μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο για να αποφύγετε σταγόνες που θα μπορούσαν να μολύνουν τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα
  • μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα ψυγείου πέρα από την ημερομηνία λήξης
  • Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό

Λιστερίωση: Θερμοκρασίες τροφίμων για πρόληψη

  • Η θερμοκρασία του ψυγείου σας πρέπει να είναι κάτω από 5 °C
  • Διατηρήστε τα ζεστά τρόφιμα στους 60 °C και πάνω και τα κρύα τρόφιμα στους 5 °C και κάτω
  • Όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό φροντίστε να η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάνει ψηλά
  • Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων φτάνουν σε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία προτού τα καταναλώσετε

Πηγή: https://www.betterhealth.vic.gov.au