Μαύρα φασόλια: Θρεπτική αξία και τα τέσσερα οφέλη για την υγεία

  • Ελισάβετ Σταύρου
μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια, όπως και πολλά άλλα όσπρια, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Τα μαύρα φασόλια περιέχουν πολλές διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και πολλά άλλα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Βιταμίνη Β9
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Β1
  • Μαγνήσιο
  • Σίδηρο
  • Φώσφορο
  • Ψευδάργυρο
  • Κάλιο

4 οφέλη από τα μαύρα φασόλια

«Μερικές φορές παραβλέπουμε τα όσπρια όταν μιλάμε για υπερτροφές», αναφέρει η διαιτολόγος Natalie Romito, συνεργάτη της Cleveland Clinic, η οποία υποστηρίζει ότι τα μαύρα φασόλια μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών.

Μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών

Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης και της κερκετίνης, δύο ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και προβλημάτων στην όραση.

Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα μαύρα φασόλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν μια φλεγμονή, αποτοξινώνουν και προάγουν την υγεία των κυττάρων, σύμφωνα με την διαιτολόγο. «Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», προσθέτει.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Επίσης, το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη μεταλλάξεων του DNA που οδηγούν στο σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Το σελήνιο που περιέχουν τα μαύρα φασόλια βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 20%

Ωφελούν την πεπτική υγεία

«Τα μαύρα φασόλια είναι ένα χρυσωρυχείο θρεπτικών συστατικών για το έντερό σας», σημειώνει ο η διαιτολόγος. «Δεν υπάρχουν πολλά μεμονωμένα τρόφιμα που έχουν τόσα οφέλη για το πεπτικό όπως τα μαύρα φασόλια».

Τα συστατικά που βοηθούν:

  • Αντιμικροβιακά μόρια: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα μόρια στα μαύρα φασόλια μπορεί να βοηθήσουν στην καταστροφή ανθυγιεινών παρασίτων και βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα.
  • Φυτικές ίνες: Τα φασόλια προσφέρουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να αποβάλλει τα απόβλητα και να τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.
  • Προστασία από τον καρκίνο: Η έρευνα δείχνει ότι τα φασόλια μπορεί να μειώσουν τους χημικούς δείκτες του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Ανθεκτικό άμυλο: Αυτό το είδος αμύλου, το οποίο το σώμα σας δεν διασπά, είναι ένα πρεβιοτικό που χρησιμεύει ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου σας, ενισχύοντας το μικροβίωμα.

Δείτε επίσης: Λάδι αβοκάντο: Τα οφέλη στην υγεία και πως να το χρησιμοποιούμε

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Τα θρεπτικά συστατικά στα μαύρα φασόλια που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνουν:

  • Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σας. Η φλεγμονή στα αγγεία σας μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε ένα υγιές εύρος. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  • Θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Φωτογραφία iStock