Μαύρη σοκολάτα και κακάο μειώνουν πίεση και χοληστερίνη

  • Ρούλα Τσουλέα
κακάο
Τα ευρήματα νέας συνδυασμένης ανάλυσης για τις επιδράσεις που έχουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ένα φλιτζάνι κακάο ή λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως και στις δύο μορφές το κακάο σχετίζεται με βελτιώσεις:

  • Στην ολική και την κακή (LDL) χοληστερόλη
  • Στην αρτηριακή πίεση
  • Στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα

Όλα είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όταν βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από τα φυσιολογικά.

Αντιθέτως, το κακάο δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ενδεικτικά το σωματικό βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η περίμετρος της μέσης, τα τριγλυκερίδια.

Η μετανάλυση έγινε σε 31 προγενέστερες κλινικές μελέτες που εξέτασαν τους προαναφερθέντες παράγοντες. Συνολικώς είχαν συμμετάσχει σε αυτές 1.986 εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι 1.100 από αυτούς κατανάλωναν επί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες καθημερινά εκχύλισμα κακάο ή μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε στερεά κακάο. Όσο αυξάνονται τα στερεά κακάο σε μία σοκολάτα, τόσο μειώνονται τα άλλα συστατικά που περιέχει.

Οι υπόλοιποι 876 κατανάλωναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό εκχύλισμα) ή σοκολάτα γάλακτος με ελάχιστο κακάο.

Στις 13 από τις μελέτες οι συμμετέχοντες ήσαν υγιείς, ενώ στις υπόλοιπες αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα όπως τύπου 2 διαβήτη, προϋπέρταση ή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κ.λπ. Η ποσότητα του κακάο που λάμβαναν οι συμμετέχοντες κυμαινόταν από λίγα έως και 50 γραμμάρια την ημέρα (π.χ. από τη μαύρη σοκολάτα).

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nutrients. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας ή του εκχυλίσματος σχετίσθηκε κατά μέσον όρο με μείωση κατά:

  • 8,35 mg/dL στην ολική χοληστερόλη
  • 9,47 mg/dL στην LDL χοληστερόλη
  • 4,91 mg/dL στην γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος νηστείας (δηλαδή το πρωί, όταν κάποιος είναι νηστικός)
  • 2,52 mmHg μείωση στην συστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση)
  • 1,58 mmHg στην διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση)

Οι μειώσεις στην αρτηριακή πίεση είναι μικρές, αλλά και πάλι ασκούν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του São Paulo και άλλα ερευνητικά κέντρα, το κακάο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι κατεχίνες και άλλες πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ως φαίνεται λοιπόν η συστηματική κατανάλωσή του «είναι μία ενδιαφέρουσα στρατηγική για τη μείωση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών επεισοδίων», τονίζουν. Καλό είναι όμως να καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που θα εντείνει τις επιδράσεις του.

Όσον αφορά την ποσότητα που χρειαζόμαστε, λίγα τετραγωνάκια μαύρη σοκολάτα την ημέρα ή ένα φλιτζάνι σοκολάτα είναι υπεραρκετά.

Φωτογραφία: iStock