Η ακολούθηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία, καθώς μειώνει δραστικά όλους τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα τα οφέλη της δεν αργούν να εμφανιστούν: μέσα σε 8 εβδομάδες, ένας χορτοφάγος μπορεί να δει εντυπωσιακές αλλαγές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία είναι μοναδική στο είδος της διότι συμπεριέλαβε πανομοιότυπους (μονοωογενείς) διδύμους. Σε κάθε ζεύγος, ο ένας έγινε αυστηρά χορτοφάγος και ο άλλος κρεατοφάγος για να τους συγκρίνουν οι επιστήμονες αντικειμενικά μεταξύ τους.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης κρέατος μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία. Υπάρχουν όμως και αντικρουόμενα ευρήματα, επειδή οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί γενετικά, ενώ έχουν διαφορετική ανατροφή και τρόπο ζωής.
Καμία από αυτές τις διαφορές όμως δεν ίσχυε για τους πανομοιότυπους διδύμους της παρούσας μελέτης που έμοιαζαν σε όλα – ακόμα και στο κούρεμά τους.
Η νέα μελέτη
Η μελέτη διεξήχθη από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2022 σε 22 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 40 ετών. To 77% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές τους ανέθεσαν τυχαία τα δύο διαιτολόγια, ώστε ο ένας να γίνει χορτοφάγος για οκτώ εβδομάδες και ο άλλος κρεατοφάγος.
Και τα δύο διαιτολόγια που ακολούθησαν ήταν υγιεινά, με την έννοια ότι περιείχαν άφθονα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Είχαν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα.
Η χορτοφαγική διατροφή, όμως, βασιζόταν εξ ολοκλήρου σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Δεν περιείχε κανένα ζωικό προϊόν, ούτε καν γάλα. Η κρεοφαγική διατροφή περιείχε κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, τυρί, γαλακτοκομικά, μέχρι και μπέικον.
Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, οι εθελοντές έτρωγαν μόνον γεύματα που τους χορηγούσαν οι επιστήμονες. Τις επόμενες τέσσερις τα παρασκεύαζαν μόνοι τους.
Πριν από την έναρξη της μελέτης, καθώς και στις 4 και στις 8 εβδομάδες οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε εργαστηριακές εξετάσεις. Κατέγραψαν επίσης το σωματικό βάρος και άλλους δείκτες της υγείας τους.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες οι χορτοφάγοι παρουσίασαν μείωση:
- Κατά 10-15% στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης τους
- Κατά 25% στα επίπεδα της ινσουλίνης (είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο αίματος)
- Κατά 3% στο σωματικό βάρος τους
Στην πραγματικότητα, κάθε χορτοφάγος παρουσίασε μείωση της LDL κατά σχεδόν 14 mg/dl. Έχασε επίσης 2 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι ο δίδυμός του που ακολουθούσε την κρεοφαγική διατροφή. Η, δε, μείωση της ινσουλίνης έφτασε στα 2,9 μIU/mL κατά μέσον όρο.
Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν πως είχε βελτιωθεί αισθητά η καρδιομεταβολική υγεία τους. Με άλλα λόγια, σε βάθος χρόνου μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιοπάθειας, διαβήτης και άλλων δεινών, λένε οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ακολούθηση μίας κατά βάση χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christopher Gardner, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
«Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς αυστηρός χορτοφάγος», πρόσθεσε. «Κι εγώ είμαι κυρίως χορτοφάγος τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά περιστασιακά τρώω ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Το σημαντικό είναι να γίνει στροφή προς την χορτοφαγική διατροφή, έστω και μικρή».
Φωτογραφία: iStock