Iatropedia

Μεσογειακή διατροφή: «Ασπίδα» σε καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία

mediterranean diet

Πόσο μας προστατεύει από συνηθισμένους καρκίνους, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη EPIC οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για να παράσχει αυτό το όφελος απαιτείται υψηλό επίπεδο τήρησης των επιταγών της.

Η μεσογειακή διατροφή συνιστά να είναι ο κορμός της διατροφής φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής, ξηροί καρποί). Συνιστά επίσης ψάρια, πουλερικά και ελαιόλαδο. Κρέας, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.

Η μελέτη EPIC είναι μία ευρωπαϊκή μελέτη που διεξάγεται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η ένταξη των συμμετεχόντων σε αυτήν άρχισε την περίοδο 1992-2000. Συνολικώς εντάχθηκαν 521.324 εθελοντές, οι οποίοι εκείνη την εποχή είχαν ηλικία 35-70 ετών.

Η EPIC έχει παράσχει πολύτιμα στοιχεία με την πάροδο του χρόνου για τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Βασίσθηκαν σε δεδομένα από 450.111 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία τους.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν με τη διατροφή τους με βάση την συμμόρφωσή της με τη μεσογειακή διατροφή ως:

Συνυπολόγισαν επίσης άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου, όπως:

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια 15 ετών παρακολούθησης, το σχεδόν 5% των συμμετεχόντων είχαν εκδηλώσει καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν χαμηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, όσοι τηρούσαν τις επιταγές της είχαν κατά μέσον όρο 6% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τέτοιου είδους καρκίνους.

Ωστόσο η μεσογειακή διατροφή παρείχε σημαντική προστασία από επιμέρους καρκίνους. Στην πραγματικότητα συσχετίσθηκε με μείωση κατά:

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως τους σχετιζόμενους με τις ορμόνες καρκίνους στις γυναίκες (όγκοι μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών).

Φωτογραφία: iStock