Μέθοδος carb cycling: Τι είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει τη διατροφή σας

  • Iatropedia newsroom
carb cycling
Τι ειναι το carb cycling (κύκλος υδατανθράκων) και πώς μπορεί να βοηθήσει τη διατροφή σας, ειδικά για τους αθλητές.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό και καθημερινό κομμάτι της διατροφής μας, και ενώ είναι ως επί το πλείστον «παρεξηγημένοι», μπορούν παράλληλα να έχουν και πολλά οφέλη. Η δίαιτα carb cycling είναι ένας τρόπος να ελέγχουμε τις ποσότητες υδατανθράκων που τρώμε καθημερινά.

Στη μέθοδο του carb cycling, το οποίο ουσιαστικά είναι μια διατροφική στρατηγική, ανάλογα την ημέρα, την εβδομάδα ή τον μήνα πρέπει να τρώτε λιγότερους ή περισσότερους υδατάνθρακες από το συνιστώμενο. Η μέθοδος αυτή στοχεύει κυρίως στην ενέργεια, και λιγότερο στην απώλεια βάρους.

Γιατί είναι ιδανικό για αθλητές

Είναι ιδανικό για αθλητές που χρειάζονται ένα έξτρα boost ενέργειας, καθώς βοηθάει στην αντοχή όσων κάνουν ασκήσεις υψηλής έντασης.

Πιο συγκεκριμένα, στο carb cycling ανάλογα το πρόγραμμα άσκησης προσαρμόζεται και η κατανάλωση υδατανθράκων. Σε χαλαρές μέρες, χωρίς γυμναστική, η κατανάλωση υδατανθράκων μειώνεται στο ελάχιστο. Αντίθετα, την ημέρα ή την εβδομάδα που έχετε προγραμματίσει να κάνετε έντονη σωματική άσκηση, αν για παράδειγμα έχετε κάποιον αγώνα, ένα τουρνουά, πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες στα γεύματά σας.

Οι υδατάνθρακες ισούνται με ενέργεια. Το πεπτικό σας σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα. Το σώμα σας απορροφά τη γλυκόζη και τη χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τους μύες.

Δείτε επίσης: Η κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία

Μια τυπική εβδομάδα μπορεί να περιλαμβάνει 2 ημέρες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, 2 ημέρες μέτριων υδατανθράκων και 3 ημέρες χαμηλών υδατανθράκων.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι συνήθως παρόμοια από μέρα σε μέρα, ενώ η πρόσληψη λιπαρών ποικίλλει ανάλογα με την πρόσληψη υδατανθράκων. Μια ημέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σημαίνει συνήθως χαμηλά λιπαρά.

Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες

Μια μελέτη του 2013 έδειξε πως όσοι συμμετέχοντες προγραμμάτισαν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες την πρόσληψη υδατανθράκων, είχαν καλύτερο έλεγχο στην ινσουλίνη και στο βάρος τους, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης,  μια άλλη μελέτη του 2018 υποδεικνύει πως οι διατροφικές στρατηγικές που επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσαρμόζουν την κατανάλωση φαγητού και το είδος του φαγητού στις ατομικές τους ανάγκες και προτιμήσεις τείνουν να βελτιώνουν την διαχείριση και την απώλεια βάρους.

Δείτε επίσης: Διαίτες χαμηλές σε υδατάνθρακες: Πότε βοηθούν και πότε όχι

Στην μέθοδο carb cycling καλό θα ήταν να προτιμήσετε τους «καλούς» υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, βρώμη, όσπρια και γλυκοπατάτες, και να αποφύγετε τους «κακούς», όπως τη λευκή ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα μπισκότα κλπ.

Η μέθοδος αυτή απαιτεί περισσότερο προγραμματισμό από μια συνηθισμένη δίαιτα και σωστή μέτρηση πρόσληψης των υδατανθράκων καθημερινά. Πάντα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, ειδικά αν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση.

Φωτογραφία: iStock