Μία και μόνη αλλαγή στην παγκόσμια διατροφή θα μπορούσε να σώζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ετησίως, προστατεύοντας ταυτοχρόνως το περιβάλλον από την καταστροφική μανία της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν αντί για κόκκινο κρέας τρώγαμε ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος και οι ρέγγες, θα σώζονταν ετησίως έως 750.000 ζωές μέχρι το 2050.
Επιπλέον θα μειώνονταν κατακόρυφα οι αναπηρίες που σχετίζονται με τα νοσήματα που προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή. Χώρια το τεράστιο όφελος στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.
Η αλλαγή του κρέατος με ψάρια θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμη στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπου τα ψάρια είναι φθηνά και εν αφθονία. Το μεγαλύτερο, δε, όφελος θα ήταν η μείωση των κρουσμάτων καρδιοπάθειας, λένε οι ειδικοί.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Global Health. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συσχετίζουν την υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως μη-μεταδοτικών νόσων.
Στις νόσους αυτές, που ευθύνονται για το σχεδόν 70% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ανήκουν μεταξύ άλλων:
- Η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια)
- Τα εγκεφαλικά επεισόδια
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Οι τέσσερις αυτές νόσοι ευθύνονται για το 44% των ετήσιων θανάτων στον πλανήτη, σημειώνουν οι ερευνητές.
Τι προσφέρουν τα μικρά ψάρια
Η αλλαγή του κρέατος με έστω και μικρά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας θα μπορούσε να είναι η λύση, συνεχίζουν. Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να προλάβουν τη στεφανιαία νόσο. Περιέχουν επίσης άφθονο ασβέστιο και βιταμίνη Β12.
Επιπλέον, έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα απ’ οποιαδήποτε άλλη ζωική πηγή, επομένως είναι φιλικά για το περιβάλλον.
Προς το παρόν, όμως, τα τρία τέταρτα αυτών των ψαριών που αλιεύονται, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
«Για να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος και να κινηθούμε προς τρόφιμα που ταυτοχρόνως είναι υγιεινά και φιλικά για το περιβάλλον», γράφουν οι ερευνητές. «Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα ψάρια παρέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βασικών θρεπτικών συστατικών. Προλαμβάνουν επίσης τα μη-μεταδοτικά νοσήματα».
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η αλλαγή του κρέατος με ψάρια θα μπορούσε να αποτρέπει 500.000 έως 750.000 θανάτους ετησίως. Θα μείωνε επίσης κατά 8-15 εκατομμύρια τα χρόνια ζωής με αναπηρία λόγω καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού κ.λπ.
Φωτογραφία: iStock