Iatropedia

Μήλα: Θερμίδες, ιδιότητες, απίστευτα οφέλη υγείας, αλλά και πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να ξέρετε

Πιθανότατα έχετε ακούσει κι εσείς το παγκόσμιας αναγνώρισης ρητό “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα”.

Αν και τα μήλα δεν αποτελούν φυσικά κάποιος είδος διαιτητικής “πανάκειας”, το σίγουρο είναι ότι κάνουν καλό στην υγεία σας.

Κάθε είδος μήλου έχει διαφορετικό σχήμα, χρώμα και υφή. Τα μήλα μπορεί να είναι γλυκά, ή ξινά και η γεύση τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος που τρώτε.

Μήλα: Οφέλη για την υγεία

Τα μήλα μπορούν να σας προσφέρουν πολλά, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Και έχουν πηκτίνη, μια ίνα που διασπάται στο έντερο. Εάν αφαιρέσετε τη φλούδα του μήλου πριν το φάτε, δεν θα πάρετε τόσες πολλές φυτικές ίνες, ή φλαβονοειδή.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι μετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να τρώτε υπερβολικά. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων και μειώνει τις επιπτώσεις της παλινδρόμησης οξέος. Οι φυτικές ίνες στα μήλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές χημικές ουσίες και οι ίνες της φλούδας ενός μήλου προστατεύουν από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να προστατεύσουν το DNA των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μπορούν, επίσης, να προστατεύσουν τα κύτταρα στο πάγκρεας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι τα μήλα βοηθούν στα εξής:

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα σάκχαρα στα μήλα. Αν και έχουν υδατάνθρακες που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας, αυτοί οι υδατάνθρακες διαφέρουν από άλλα σάκχαρα, που αφαιρούν τις ίνες που είναι καλές για εσάς.

Μήλα: Θρεπτικές ουσίες και ιδιότητες

Τα μήλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λιπαρά και χοληστερόλη. Δεν προσφέρουν πρωτεΐνη, αλλά τα μήλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών.

Ένα μέτριο μήλο έχει περίπου:

Μήλα: Πιθανοί κίνδυνοι

Αν και τα μήλα έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία, το να τρώτε πάρα πολλά από αυτά (όπως και οτιδήποτε άλλο) μπορεί να είναι κακό για εσάς. Τα πολλά φρούτα μπορεί να σας κάνουν να παχύνετε.

Υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πορτοκάλι: Θερμίδες, ιδιότητες, οφέλη για την υγεία αλλά και πιθανές παρενέργειες

Αχλάδια: Συστατικά, θερμίδες, ιδιότητες και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Μπανάνες: Θερμίδες, ιδιότητες και οφέλη υγείας – Τι παθαίνει η καρδιά από το πολύ κάλιο στους νεφρούς!

Παπάγια: Οφέλη για πολύ σοβαρές ασθένειες – Ιδιότητες, θερμίδες, θρεπτικά συστατικά, αλλά και κίνδυνοι