Πιστεύουν ότι το μηλόξυδο διευκολύνει την απώλεια βάρους και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την μεταβολική υγεία.
Υπάρχει αλήθεια σε αυτό; Ας δούμε τι έχει βρει μέχρι στιγμής η επιστήμη για το μηλόξυδο και τα πιθανά οφέλη του στην απώλεια βάρους.
Πώς το μηλόξυδο μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους
Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει μετρίως την αύξηση της γλυκόζης που συμβαίνει μετά την κατανάλωση φαγητού. Με το μηλόξυδο η γλυκόζη δεν αυξάνεται τόσο πολύ μετά από ένα γεύμα κι έτσι το σώμα δεν χρειάζεται να παράγει τόση ινσουλίνη. Όταν υπάρχει διαθέσιμη ινσουλίνη, ο οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να διασπάσει το λίπος και είναι λιγότερο πιθανό να το αποθηκεύσει, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Το μηλόξυδο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που είναι καλό για την μεταβολική σας υγεία και… την περιφέρεια της μέσης σας. Όταν έχετε καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσετε βαθύ λίπος στην κοιλιά, που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.
Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το μηλόξυδο μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα στην απώλεια βάρους. Έχει ένα ήπιο κατασταλτικό αποτέλεσμα στην όρεξη, που σημαίνει ότι μπορεί να τρώτε λιγότερο όταν το προσθέτετε σε ένα γεύμα. Ένας τρόπος με τον οποίο μειώνει την όρεξη είναι η επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο το φαγητό εξέρχεται από το στομάχι σας. Έτσι, το στομάχι σας παραμένει διατεταμένο για περισσότερο χρόνο. Όντας σε διάταση, το στομάχι ενεργοποιεί ορμόνες που μειώνουν την όρεξη.
Το δραστικό συστατικό που ευθύνεται για τα οφέλη του μηλόξυδου στην μείωση του σακχάρου στο αίμα είναι το οξικό οξύ. Ορισμένες πηγές λένε επίσης ότι το οξικό οξύ ενισχύει μετρίως και τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, αν και υπάρχουν λίγες μελέτες που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το μηλόξυδο για την απώλεια βάρους
Είναι ένα πράγμα να υπάρχουν θεωρίες και μηχανισμοί με τους οποίους το μηλόξυδο βοηθά στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο του βάρους γενικότερα, αλλά επιβεβαιώνονται από επιστημονικές δοκιμές; Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του βάρους. Μια μελέτη 39 ατόμων που έκαναν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έδειξε ότι όσοι το πρόσθεσαν στη διατροφή τους έχασαν περισσότερο βάρος σε περίοδο 3 μηνών σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μόνο μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων χωρίς ξύδι.
Αλλά γενικότερα, το μηλόξυδο δεν είναι κάποια “μαγική μέθοδος” για απώλεια βάρους. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν κάνετε ισορροπημένη δίαιτα και περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και είναι ένα νόστιμο πρόσθετο σε μια σαλάτα.
Υπάρχουν μειονεκτήματα και κίνδυνοι στη χρήση μηλόξυδου για απώλεια βάρους;
Το ξύδι είναι ένα ασθενές οξύ, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετή οξύτητα για να βλάψει και να φθείρει το σμάλτο στα δόντια σας. Μερικοί πίνουν μη αραιωμένο μηλόξυδο, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Κάνει κακό στο σμάλτο των δοντιών σας. Μόλις το σμάλτο στα δόντια σας λεπτύνει ή φθαρεί, δεν υπάρχει τρόπος να το αντικαταστήσετε. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το εάν η οξύτητα του μηλόξυδου μπορεί να ερεθίσει ή να βλάψει άλλους ευαίσθητους ιστούς, όπως η επένδυση του οισοφάγου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν πίνετε μηλόξυδο, πρέπει πάντα να το αραιώνετε σε συγκέντρωση όχι μεγαλύτερη από 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε 235 ml νερό.
Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα του μηλόξυδου είναι η ικανότητά του να επηρεάζει την πέψη. Δεδομένου ότι επιβραδύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι προς το έντερο, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό. Αυτό δεν είναι καλό για άτομα με διαβήτη. Μερικοί διαβητικοί έχουν ήδη μια πάθηση που ονομάζεται γαστροπάρεση, όπου το στομάχι τους αδειάζει ήδη πολύ αργά. Το μηλόξυδο θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.
Ένα τρίτο πιθανό μειονέκτημα είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει πτώση του καλίου στο αίμα. Μερικοί παίρνουν διουρητικά που μειώνουν το κάλιο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων και του μηλόξυδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του καλίου. Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού προσθέσετε μηλόξυδο στη διατροφή σας, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα.
Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://scitechdaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακραία απώλεια βάρους: Οι τρομακτικές δίαιτες πρωταγωνιστών του Χόλιγουντ για ειδικούς ρόλους
8 αποδεδειγμένοι τρόποι για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα
Μηλόξυδο: Μέχρι πόσο πρέπει να πίνετε για σάκχαρο, δυσπεψία και αδυνάτισμα