Iatropedia

Μην βάζετε ποτέ αυτές τις τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου: Σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων

Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας και πολλά άλλα.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα άλλο κλειδί για την καλή υγεία σας είναι ο ασφαλής διαχωρισμός αυτών των τροφίμων, έτσι ώστε να μην μολύνουν το ένα το άλλο και να μην αναπτύξουν επιβλαβή βακτήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο κάθε φορά που βάζετε κάποιες συγκεκριμένες τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου σας. Λένε ότι κάνοντας αυτό το απλό λάθος στην συντήρηση των τροφών αυτών, μπορεί να εξαπλωθούν επικίνδυνα βακτήρια, που προκαλούν σοβαρές τροφικές ασθένειες.

Ποτέ μην αποθηκεύετε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά στο επάνω ράφι του ψυγείου

Το ωμό κρέας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μόλυνσης των τροφίμων, οπότε οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο σας. «Αποθηκεύστε φρούτα και λαχανικά μακριά και ποτέ δίπλα, ή κάτω από ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Από αυτές οι τροφές στάζουν χυμοί, που μπορεί να έχουν μικρόβια”, προειδοποιούν τα CDC.

Αυτή η προειδοποίηση συνοδεύεται από μια εικόνα-παράδειγμα ενός ασφαλώς οργανωμένου ψυγείου:

Τα συσκευασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο επάνω ράφι, τα γαλακτοκομικά φυλάσσονται χωριστά από τα φρούτα και τα λαχανικά και το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά βρίσκονται με ασφάλεια στο κάτω ράφι.

Είναι επίσης σώφρον να διατηρείτε πάντοτε το κρέας στην αρχική του συσκευασία μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Επιπροσθέτως μπορείτε να το τυλίξετε σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα ή να το έχετε μέσα σε κάποιο δοχείο, για να αποφύγετε τις διαρροές των χυμών και τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες

Εάν έχετε συνηθίσει να αποθηκεύετε στο ψυγείο όλα τα τρόφιμα μαζί, κινδυνεύετε από σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά μπορούν, μεταξύ άλλων, να περιέχουν τα επικίνδυνα βακτήρια:

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλα.

Το CDC εκτιμά ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφική δηλητηρίαση ετησίως. Περίπου 128.000 από αυτούς τους ασθενείς νοσηλεύονται και πάνω από 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η λήψη πρόσθετων προφυλάξεων μπορεί να σας προστατεύσει

Αν και ο διαχωρισμός των τροφίμων στο ψυγείο είναι απαραίτητος, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, για να διασφαλίσετε τον ασφαλή χειρισμό των ζωικών προϊόντων:

Οι οδηγίες των CDC για την ασφαλή οργάνωση των τροφίμων στο ψυγείο

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.cdc.gov/, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι γιατροί για το πώς και πότε να βάζετε το ρύζι στο ψυγείο: Κίνδυνος δηλητηρίασης αν το ξαναζεστάνετε!

Πιθανός κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Προσοχή με τα φαγητά που περιέχουν αυγά: Πόσο διαρκούν στο ψυγείο

Τι συμβαίνει αν βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου, ειδικά το καλοκαίρι

Διακοπή ρεύματος: Τι πρέπει να ξέρετε για ό,τι περιέχει το ψυγείο