Μήπως έχετε τάσεις βουλιμίας; Μάθετε πως θα απαλλαγείτε
Toυ Σπύρου Καλημέρη
Ψυχίατρου & Ψυχοθεραπευτή
Η ψυχογενής βουλιμία εμφανίζεται σε ποσοστό 90-95% σε νεαρές γυναίκες, συνήθως από την εφηβεία εώς την τρίτη δεκαετία της ζωής. Ο ετήσιος επιπολασμός στο γυναικείο πληθυσμό είναι περίπου 1-1,5%. Διαγνωστικά περιλαμβάνει τα εξής κατά DSMVχαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να συμβαίνουν 3 μήνες και πάνω :
1. Επανειλλημένα επεισόδια υπερφαγίας αιφνίδια ή προγραμματισμένα για τα οποία ισχύει ότι :
· Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διάρκειας εώς 2 ωρών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωνε ο μέσος άνθρωπος
· Στο διάστημα αυτό υπάρχει το αίσθημα απώλειας ελέγχου πρόσληψης τροφής
2. Επανειλλημένες συμπεριφορές αντιρρόπησης της υπερφαγίας :
· Νηστεία
· Υπερβολική άσκηση
· Πρόκληση εμέτουτου
· Λήψη καθαρτικών διουρητικών
3. Ο ασθενής αυτοαξιολογείται κατά κύριο λόγο βάσει του σχήματος και του βάρους του σώματός του
Οι πιθανοί παράγοντες πυροδότησης της βουλιμίας είναι
· Δίαιτα
· Επικριτικός περίγυρος
· Απώλεια/απόρριψη
· Στρεσογόνο γεγονός
Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου της βουλιμίας είναι:
· Προνοσηρή παχυσαρκία
· Πρώιμη ενήβωση
· Καταθλιπτικές εκδηλώσεις
· Κακοποίηση
· Κοινωνικό ιδανικό λεπτού σώματος
· Οικογενειακό ιστορικό βουλιμίας
Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο η βουλιμία να εγκαθίσταται σε οικογενειακές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητες όπως συναισθηματική παραμέληση και υπερπροστατευτικότητα.
Στη βουλιμία το βάρος του ατόμου μπορεί να είναι φυσιολογικό ή μεγαλύτερο από το κανονικό.Σε μια μειοψηφία περιστατικών υπάρχει εναλλαγή της διαταραχής με την ψυχογενή ανορεξία.
Αν και λιγότερο από την ψ.ανορεξία και στην ψυχογενή βουλιμία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας περίπου 2% κυρίως από παθολογικές επιπλοκές λόγω των αντιρροπιστικών συμπεριφορών.Επιπλέον η βουλιμία είναι παράγοντας κινδύνου για αλκοολισμό και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Τέλος υφίσταται σημαντική συννοσηρότητα με αγχώδεις διαταραχές (κοινωνική φοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή), με κατάθλιψη,διαταραχή προσωπικότητας και κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.
Θεραπευτικά ενδείκνυται ψυχοθεραπευτική μέθοδος όπως η γνωσιακή συμπεριφορική. Η κατηγορία SSRIs από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω θεραπειών έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Σπύρος Καλημέρης
Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής