Μήπως σας προκαλεί αϋπνία το πολύ αλάτι;
Αν ταλαιπωρείστε από αϋπνία, δίχως να μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία της, προσέξτε τι τρώτε και πόσο αλάτι περιέχει. Μία αμερικανίδα ειδικός στην Προληπτική Ιατρική προειδοποιεί ότι το πολύ αλάτι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να αποτελεί κρυφή αιτία της αϋπνίας και άλλων προβλημάτων ύπνου.
«Έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη ότι το πολύ αλάτι βλάπτει σοβαρά την υγεία», λέει η Dr. Sandra Darling, από το Τμήμα Ευεξίας και Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Αυτό ισχύει, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση άλατος και τον ύπνο το βράδυ».
Η συσχέτιση αυτή έχει αποτυπωθεί σε πολλές μελέτες. Το 2017, λ.χ., Ιάπωνες επιστήμονες δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε πως αν τρώμε λιγότερο αλάτι, μπορεί να μειωθούν οι νυκτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Στη μελέτη είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 300 εθελοντές, οι οποίοι έπασχαν από αϋπνία ή άλλα προβλήματα ύπνου. Έτρωγαν επίσης πολύ αλάτι. Η μέση κατανάλωση έφτανε τα 11 γραμμάρια ημερησίως, αντί για τα 3,4 γρ. που θεωρούνται η ιδανική ποσότητα.
Όσοι από αυτούς μείωσαν το αλάτι σε 8 γραμμάρια την ημέρα, παρουσίασαν μείωσαν των νυκτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα από 2,3 κατά μέσον όρο κάθε βράδυ, σε 1,4. Και αυτό, παρότι τα 8 γραμμάρια παραμένουν μία πολύ υψηλή κατανάλωση άλατος. Τα ευρήματα αυτά είχαν παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, στο Λονδίνο.
Ο ρόλος της πίεσης
Μία άλλη ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νυκτουρία είναι ένδειξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη αυτή είχε πραγματοποιηθεί σε 3.749 κατοίκους της πόλης Watari, στην βόρεια Ιαπωνία.
Όπως είχαν ανακοινώσει οι ερευνητές στο 83ο Ετήσιο Συνέδριο της Ιαπωνικής Κυκλοφορικής Εταιρείας (JCS 2019), η νυκτουρία συσχετίσθηκε με 40% μεγαλύτερη κίνδυνο υπέρτασης.
«Η κατανάλωση τροφίμων με πολύ αλάτι, μπορεί να συμβάλλει στην αϋπνία και γενικότερα στα προβλήματα ύπνου», εξηγεί η Dr. Darling. «Αυτό εν μέρει οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την κατακράτηση υγρών που προκαλεί το αλάτι». Η συνέπεια μπορεί να είναι ανήσυχος ύπνος, συχνές αφυπνίσεις και αίσθημα κόπωσης το πρωί, πρόσθεσε.
Τα προβλήματα αυτά είναι ακόμα εντονότερα όταν τρώμε αλμυρό φαγητό για βραδινό. Η πίτσα, π.χ., είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, κατά την Dr. Darling. Ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα μπορεί να περιέχει 500-600 mg νάτριο (αλάτι). Επομένως αν κάποιος φάει τρία κομμάτια για βραδινό, έχει υπερβεί τα 1.500 mg σε ένα και μόνο γεύμα. Αν η πίτσα αυτή έχει μπέικον ή άλλα υλικά, η περιεκτικότητά της σε αλάτι μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη. «Δεν θέλει και πολύ για να προκαλέσει αϋπνία», υπογραμμίζει η Dr. Darling.
Για να αποφύγετε τον σκόπελο αυτό, η ειδικός συνιστά να προτιμάτε να τρώτε το βράδυ σπιτικό φαγητό, στο οποίο δεν θα προσθέτετε αλάτι. Κι αν θέλετε να φάτε κάποιο έτοιμο φαγητό, διαβάστε τη συσκευασία του. Όσο λιγότερο νάτριο ανά 100 γρ. τροφίμου περιέχει, τόσο το καλύτερο, τονίζει.