Μήπως το παρακάνετε με την καφεΐνη; Ποιες ποσότητες αρρωσταίνουν την καρδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
καφεΐνη
Ανησυχητικά ευρήματα από μελέτη σε νεαρούς ενήλικες. Οι κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση.

Αν λατρεύετε την καφεΐνη, προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Νέα μελέτη δείχνει πως οι νέοι και υγιείς που πίνουν όλη μέρα καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα ή/και ενεργειακά ποτά, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρδιολογικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Όλ’ αυτά τα ροφήματα περιέχουν υψηλά επίπεδα από την διεγερτική ουσία. Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι υπερβαίνουν τα 400 mg την ημέρα έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Και δεν χρειάζεται να την καταναλώνουν καθημερινά. Η υπερκατανάλωση είναι επιζήμια κι αν γίνεται 5 μέρες την εβδομάδα.

Την ποσότητα αυτή μπορείτε να προσλάβετε, εάν καταναλώνετε καθημερινά:

  • 4,5 φλιτζάνια καφέ φίλτρου των 200 ml ή
  • 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή
  • 5 ενεργειακά ροφήματα των 250 ml

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ασιατικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC Asia 2024). Το συνέδριο διεξάγεται στο Δελχί.

Όπως είπαν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν την μελέτη τους σε 92 υγιείς νέους, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση καφεΐνης και υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως 3 λεπτών για να ελεγχθεί η καρδιακή λειτουργία τους.

Το 19,6% των συμμετεχόντων είπαν ότι κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 400 mg καφεΐνη. Τα 400 mg είναι η ανώτατη δόση που συνιστάται για διαφύλαξη της υγείας.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές που κατανάλωναν 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα, είχαν σημαντικά αυξημένο καρδιακό παλμό και αρτηριακή πίεση στη διάρκεια του τεστ.

Όσοι συμμετέχοντες, όμως, έπιναν ακόμα περισσότερη καφεΐνη (600 mg την ημέρα) εξακολουθούσαν να έχουν ταχυπαλμία και αυξημένη πίεση 5 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τεστ.

Οι επιδράσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης ανοίγει τον δρόμο στην υπέρταση, είπε η Dr. Nency Kagathara, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου & Νοσοκομείου Zydus, στην Ινδία.

Οι γυναίκες, οι κάτοικοι αστικών κέντρων και οι εργαζόμενοι με θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης.

«Η πολλή καφεΐνη μπορεί να διαταράσσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό», τόνισε η Dr. Kagathara. «Οι επιδράσεις αυτές, όμως, δεν είναι αθώες. Η υπέρταση αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλικό και άνοια. Επιπλέον, εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου την καρδιά».

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock