Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

  • Iatropedia newsroom
μούσμουλα
Πού φαίνεται να βοηθούν οι «ταπεινοί» πρωταγωνιστές της άνοιξης

Ζουμερά, αρωματικά και με ζωηρό βαθυκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, τα μούσμουλα έχουν την τιμητική τους από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Είναι η περίοδος που τα βρίσκουμε τόσο στη λαϊκή όσο και στα μανάβικα, αλλά και σε αφθονία σε αυλές και πεζοδρόμια, ακόμη και στην Αθήνα!

Αυτό που δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, ευρέως είναι ότι πέρα από νόστιμα (με τη δύσκολη -έστω- δύσκολη στην αφαίρεση και ολίγον τι πικρίζουσα φλούδα τους), τα μούσμουλα είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε ουσίες, δηλαδή, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και ασθένειες.

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα καροτενοειδή είναι επίσης πρόδρομοι της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Yπάρχουν δε ενδείξεις ότι τα μούσμουλα μπορεί να βοηθούν τόσο στην πρόληψη του καρκίνου όσο και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, που είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας και το σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καθώς και μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C, θειαμίνης (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Πρόληψη καρκίνου

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τα μούσμουλα και τα φύλλα της μουσμουλιάς ίσως να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μούσμουλα μπορεί να βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικού όγκου.

Για παράδειγμα, μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα από τις φλούδες των φρούτων ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες στη φλούδα και τη σάρκα των μούσμουλων, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των φαινολικών ενώσεων, είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η β-καροτίνη έχει επιδείξει αποτελέσματα καταπολέμησης του καρκίνου τόσο σε δοκιμαστικούς σωλήνες όσο και σε μελέτες σε ζώα, ενώ το χλωρογενικό οξύ -μια φαινολική ένωση- έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων σε πολλαπλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Επιπλέον, οι έρευνες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι μια πλούσια σε φρούτα διατροφή προσφέρει σημαντική προστασία κατά του καρκίνου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αντικαρκινική δράση των μούσμουλων συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί σε ζώα και σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά δεν έχει μελετηθεί σε ανθρώπους.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Τα φύλλα, οι σπόροι και οι καρποί της μουσμουλιάς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, την υπερβολική, δηλαδή, αντίδραση του οργανισμού σε έναν ερεθιστικό παράγοντα όπως είναι τα μικρόβια ή τα αλλεργιογόνα. Τα φύλλα της μουσμουλιάς χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Αρκετές ουσίες που βρίσκονται στα μούσμουλα, όπως τα τριτερπενικά οξέα, είναι γνωστό μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Θρεπτική αξία

Τα μούσμουλα περιέχουν φλαβονοειδή και καροτενοειδή που δρουν ως αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Περιέχουν επίσης:

  • Ασβέστιο
  • μαγνήσιο
  • φώσφορο
  • κάλιο
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Α

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μια μερίδα μούσμουλα 100 γραμμαρίων (στο μέγεθος μιας μέτριας μπανάνας) περιέχει:

  • Θερμίδες: 47
  • Πρωτεΐνη: 0,43 γρ
  • Λίπος: 0,2 γρ
  • Υδατάνθρακες: 12,1 γραμμάρια

Κίνδυνοι

Τα μούσμουλα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις τα μούσμουλα μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία.

Επίσης, χρειάζεται προσοχή με τα κουκούτσια: αν και είναι σπάνιο, μπορεί να προκαλέσουν ήπια δηλητηρίαση εάν καταναλωθούν ωμά.

Και μια συμβουλή για ευκολότερη απόλαυση

Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου δίνει μια θαυμάσια συμβουλή για το καθάρισμα του δύστροπου αυτού φρούτου, αφού συχνά τόσο η φλούδα όσο και τα κουκούτσια αφαιρούνται σχετικά δύσκολα: Βράζουμε καλά πλυμένα ολόκληρα μούσμουλα για 4-5 λεπτά στον ατμό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε επίσης να τα «στεγνώσουμε» ελαφρά στον φούρνο, στους 170°C για 6-8 λεπτά. Και στις δύο περιπτώσεις τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε (πολύ πιο εύκολα) φλούδες και κουκούτσια με τις μεμβράνες τους. Αν ωστόσο μπορούμε να τα καθαρίσουμε εύκολα ωμά, ραντίζουμε τη σάρκα τους με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρίξιμο των δοντιών: Με ποια διαταραχή μπορεί να συνδέεται

Χοληστερίνη: Το ιδανικό μενού για να τη μειώσετε σύμφωνα με έναν καρδιολόγο

Προληπτικό φάρμακο της AstraZeneca για την COVID μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας σε ευάλωτους ασθενείς