Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πόσες θερμίδες κρύβει το εθνικό μας έδεσμα της 25ης Μαρτίου

Ο μπακαλιάρος από μόνος του είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό ψάρι, ενώ τηγανητός με σκορδαλιά παρουσιάζει διαβάθμιση στη θερμιδική τoy αξία, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του.
Πάμε να δούμε, πέρα από τη γευστική απόλαυση, πόσες θερμίδες βάζουμε στο πιάτο μας σήμερα….
Μπακαλιάρος, ο πρωταγωνιστής της ημέρας
Ο μπακαλιάρος από μόνος του είναι ένα ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά. Ωστόσο, το κουρκούτι και το τηγάνισμα αλλάζουν τα δεδομένα:
- 100 γραμμάρια τηγανητού μπακαλιάρου με κουρκούτι προσφέρουν περίπου 200-250 θερμίδες, ανάλογα με το είδος του αλευριού και το λάδι.
- αν ο μπακαλιάρος τηγανιστεί σε μπόλικο λάδι και απορροφήσει περισσότερο, οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν και τις 300 ανά 100 γρ.
Σκορδαλιά, το «βαρύ» συνοδευτικό
Η σκορδαλιά έχει τρεις βασικές εκδοχές: με ψωμί, με πατάτα ή με καρύδια. Οι θερμίδες ποικίλλουν:
- Σκορδαλιά με ψωμί και λάδι: 150-200 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Σκορδαλιά με πατάτα: 130-180 θερμίδες ανά 100 γρ.
- Σκορδαλιά με καρύδια: η πιο «βαριά» εκδοχή, με 250+ θερμίδες ανά 100 γρ. λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά.
Το σύνολο του γεύματος
Ένα τυπικό πιάτο με 200 γρ. μπακαλιάρο και 100 γρ. σκορδαλιά φτάνει συνολικά τις 600-800 θερμίδες και αν το συνοδεύσουμε με κρασί και ψωμί, το νούμερο μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000 θερμίδες!
Πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα
Τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, μπορούμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ, ως εξής:
- Να ψήσουμε τον μπακαλιάρο αντί να τον τηγανίσουμε.
- Να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο λάδι στη σκορδαλιά.
- Να επιλέξουμε σκορδαλιά με πατάτα αντί για ψωμί ή καρύδια.
Όμως, μια φορά το χρόνο, αξίζει να απολαύσουμε το παραδοσιακό έδεσμα χωρίς τύψεις. Άλλωστε, είναι κομμάτι της γευστικής μας κληρονομιάς.
Καλή 25η Μαρτίου!