Iatropedia

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πόσες θερμίδες κρύβει το εθνικό μας έδεσμα της 25ης Μαρτίου

μπακαλιάρος

Swedish traditional delicacy, served with grated carrots and lemon slice.

Στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού κυριαρχεί σήμερα η παράδοση: Και συγκεκριμένα ο τηγανητός μπακαλιάρος με την σκορδαλιά.

Ο μπακαλιάρος από μόνος του είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό ψάρι, ενώ τηγανητός με σκορδαλιά παρουσιάζει διαβάθμιση στη θερμιδική τoy αξία, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του.

Πάμε να δούμε, πέρα από τη γευστική απόλαυση, πόσες θερμίδες βάζουμε στο πιάτο μας σήμερα….

Μπακαλιάρος, ο πρωταγωνιστής της ημέρας

Ο μπακαλιάρος από μόνος του είναι ένα ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά. Ωστόσο, το κουρκούτι και το τηγάνισμα αλλάζουν τα δεδομένα:

Σκορδαλιά, το «βαρύ» συνοδευτικό

Η σκορδαλιά έχει τρεις βασικές εκδοχές: με ψωμί, με πατάτα ή με καρύδια. Οι θερμίδες ποικίλλουν:

Το σύνολο του γεύματος

Ένα τυπικό πιάτο με 200 γρ. μπακαλιάρο και 100 γρ. σκορδαλιά φτάνει συνολικά τις 600-800 θερμίδες και αν το συνοδεύσουμε με κρασί και ψωμί, το νούμερο μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000 θερμίδες!

Πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα

Τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, μπορούμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ, ως εξής:

Όμως, μια φορά το χρόνο, αξίζει να απολαύσουμε το παραδοσιακό έδεσμα χωρίς τύψεις. Άλλωστε, είναι κομμάτι της γευστικής μας κληρονομιάς.

Καλή 25η Μαρτίου!