Μπακαλιάρος: Τι να προσέχετε όταν τον αγοράζετε – Πώς να μην τον μπερδέψετε με το λινγκ

Ο αυθεντικός μπακαλιάρος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν από ένα άλλο ψάρι, που ονομάζεται Ling (λινγκ). Ωστόσο επειδή τα δύο είδη συχνά πωλούνται δίπλα-δίπλα και μοιάζουν αρκετά, είναι εύκολο να μπερδευτούν οι καταναλωτές.
Το λινγκ είναι ένα διαφορετικό είδος ψαριού από τον μπακαλιάρο και με διαφορετική θρεπτική αξία. Εν όψει, όμως, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, αναφέρει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή της εξηγεί τι να προσέχουμε για να μην υπάρξει παραπλάνηση. Ο αυθεντικός υγράλατος ή αλίπαστος (παστός) μπακαλιάρος προέρχεται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά τον προμηθεύεται κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Το πρώτο βήμα για να τον αναγνωρίσουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά την ταμπέλα του ιχθυοπωλείου και την ετικέτα του. Όταν δεν πρόκειται για αυθεντικό μπακαλιάρο, αλλά παστωμένο λινγκ, μερικοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το «Λίνγκ» (ή «Ling») και με μεγαλύτερα την περιοχή προέλευσης (π.χ. Ισλανδίας).
Επιπλέον, ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές, μην ανησυχήσετε. Η γραμμή μπορεί από τη μία πλευρά να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Τα κόκαλα
Αντιθέτως, μην βασισθείτε στα κόκαλα για να ξεχωρίσετε τα δύο ψάρια. Και αυτό διότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ έχουν κόκαλα. Επομένως, η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για να αποφευχθεί το μπέρδεμα.
Για να ελέγξετε, τέλος, την ποιότητα του μπακαλιάρου, κοιτάξτε το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση. Να αποφεύγετε να επιλέγετε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
Φωτογραφία: iStock