Μπάμιες: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία από το κλασικό λαδερό φαγητό

Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν οι μπάμιες, το βασικό συστατικό ενός αγαπημένου λαδερού της ελληνικής κουζίνας, μπορούν να καταπολεμήσουν ασθένειες και να προάγουν την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την καλύτερη πέψη.
Οι μπάμιες ενισχύουν επίσης την υγεία των οστών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ. Μπορεί να μην είναι το αγαπημένο πιάτο όλων, αλλά τα οφέλη που προσφέρουν αξίζουν την ευκαιρία να τις βάλουμε στο τραπέζι μας.
Οι μαγειρεμένες μπάμιες, ενώ είναι αρκετά χαμηλές σε θερμίδες, περιέχουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, σύμφωνα με την διαιτολόγο Sereen Zawahri Krasuna.
Τα οφέλη για την υγεία
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπάμιες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη. Επίσης, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη.
Δείτε επίσης: Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Τι προκαλούν μέσα σε 5 μέρες στον οργανισμό
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές είναι που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου σοτ αίμα, ενώ κάποιες πρώιμες μελέτες υποστηρίζουν ότι μειώνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.
Γαστρεντερικό σύστημα
Και πάλι, οι φυτικές ίνες έχει αποδειχνθεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, οι μπάμιες περιέχουν υψηλές ποσότητες ενός τύπου ινών που ονομάζεται πηκτίνη. «Η πηκτίνη είναι μια πρεβιοτική ίνα που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο σας», εξηγεί η διαιτολόγος.
Δείτε επίσης: Μεσογειακή διατροφή: «Ασπίδα» σε καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία
Δυναμώνει τα οστά
Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για γερά οστά. Επίσης, η βιταμίνη Κ που περιέχουν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της αντοχής των οστών.
Φωτογραφία iStock