Iatropedia

Μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι: Ποιους κινδύνους κρύβουν για τα παιδιά με προδιάθεση διαβήτη τύπου 1

Mother with her little daughter having breakfast in the bed. Mother and her daughter enjoying a healthy breakfast together. Little girl eating banana.

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για κάποιους κινδύνους που κρύβουν τα φρούτα, λόγω των φυτοφαρμάκων που περιέχουν.

Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη στη Φινλανδία.

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα.

Επιπλέον, τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.

Δείτε επίσης: Διαβήτης τύπου 1: Διπλάσιες οι πιθανότητες να τον κληρονομήσει το παιδί από τον πατέρα του

Τι έδειξε η έρευνα

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, «πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής».

Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες, καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως υπογραμμίζει πάντως η ίδια, είναι πρώιμο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αιτιολογήσουν την παραπάνω συσχέτιση και να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες.

Δείτε επίσης: Επιστροφή στο σχολείο: Πως να φτιάξετε σωστά γεύματα για να τρώει το παιδί υγιεινά

Πριν λίγους μήνες, μια έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου, δεν βρήκε καμία συσχέτιση στην κατανάλωση γλουτένης και δημητριακών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά που γεννιούνται.

Φωτογραφία iStock