Iatropedia

Μπορούμε να φάμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια; Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα

Man is sitting on a sofa and peeling an orange

Οι φλούδες πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και πολυφαινόλες.

Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως. Ωστόσο, σπάνια καταναλώνονται ολόκληρα.

Συνήθως στύβουμε τα πορτοκάλια και πίνουμε τον χυλό, ή στην καλύτερη τα ξεφλουδίζουμε και τρώμε τα ζουμερά κομμάτια τους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.

Ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις

Τα πορτοκάλια είναι ζουμερά, γλυκά εσπεριδοειδή γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

Είναι ίσως λιγότερο γνωστό ότι οι φλούδες πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και φυτικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες.

Στην πραγματικότητα, μόνο 6 γραμμάρια φλούδας πορτοκαλιού παρέχει το 14% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C — σχεδόν 3 φορές περισσότερο από το εσωτερικό του φρούτου. Η ίδια μερίδα περιέχει επίσης περίπου 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Δείτε επίσης: Γιατί το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι για το μαγείρεμα

Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες προβιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, βιταμίνης Β6 και ασβεστίου.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Επίσης, σχεδόν το 90% των αιθέριων ελαίων στις φλούδες πορτοκαλιού αποτελείται από λιμονένιο, μια φυσική χημική ουσία που έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Πιθανά μειονεκτήματα

Παρά τα διατροφικά οφέλη, το να τρώμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια μπορεί να έχει και ορισμένα μειονεκτήματα.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια για να τα προστατεύσουν από τη μούχλα και τα έντομα. Το εσωτερικό των πορτοκαλιών έχει πολύ χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων, αλλά οι φλούδες περιέχουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες.

Μελέτες έχουν συνδέσει τη χρόνια πρόσληψη φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου και της ορμονικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις συνδέονται κυρίως με χρόνια υψηλά επίπεδα έκθεσης και όχι με τις σχετικά μικρές ποσότητες που βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων.

Για καλό και για κακό, αν σχεδιάζετε να φάτε τις φλούδες του πορτοκαλιού, πλύντε το πρώτα καλά με ζεστό νερό.

Οι φλούδες από τα πορτοκάλια είναι δύσκολες στη χώνεψη

Λόγω της σκληρής τους υφής και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, οι φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν.

Η κατανάλωση τους, ειδικά μεγαλύτερων κομματιών κάθε φορά, θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, όπως κράμπες ή φούσκωμα.

Δείτε επίσης: Ποπ κορν στο σινεμά: Το «μυστικό συστατικό» που τα κάνει πιο νόστιμα, αλλά και πιο ανθυγιεινά

Δυσάρεστη γεύση και υφή

Σε αντίθεση με τον εσωτερικό καρπό ενός πορτοκαλιού που είναι ζουμερό, η φλούδα έχει μια σκληρή, ξηρή υφή που είναι δύσκολο να μασηθεί.

Είναι επίσης αρκετά πικρή. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τις φλούδες λιγότερο «ελκυστικές» στο να τις φάμε.

Πώς να φάτε τις φλούδες από τα πορτοκάλια

Καλό θα ήταν να μην δαγκώσετε ένα ολόκληρο πορτοκάλι με την φλούδα του, όπως θα κάνατε για παράδειγμα με ένα μήλο. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες ποσότητες τη φορά για να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή, οι φλούδες πορτοκαλιού μπορούν να κοπούν σε λεπτές λωρίδες και να προστεθούν σε σαλάτες ή smoothies.

Για να κάνετε πιο γλυκιές τις φλούδες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι. Επίσης, ένας ακόμη πολύ εύκολοσ τρόπος είναι να προσθέσετε ξύσματα πορτοκαλιού στο γιαούρτι σας, στις σάλτσες, στις σαλάτες και τα κέικ που φτιάχνετε.

Δείτε επίσης: Οι τροφές που προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία και βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων

Φωτογραφία iStock