Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα πρεβιοτικά αποτελέσματα των υδατανθράκων και των πολυφαινολών στα δαμάσκηνα βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας των οστών.
“Τόσο το συστατικό των υδατανθράκων όσο και οι πολυφαινόλες στα δαμάσκηνα άλλαξαν την μικροχλωρίδα του εντέρου και συσχετίστηκαν με θετικές επιδράσεις στα οστά, δηλαδή την αποκατάσταση των οστών. Εξ ορισμού, τα πρεβιοτικά αλλάζουν τη σύνθεση ή τη δραστηριότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου και προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ατόμου”, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Brenda Smith, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Σε αυτήν την περίπτωση, το όφελος που προσέφερε ήταν η αποκατάσταση της οστικής απώλειας.
Τα δαμάσκηνα έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, ότι προάγουν τις ευεργετικές μεταβολές της μικροχλωρίδας του εντέρου και διατηρούν την υγεία των οστών.
Αυτά τα οφέλη έχουν γενικά αποδοθεί στις πολυφαινολικές ενώσεις τους. Ωστόσο, οι ακριβείς διαδικασίες και οι συνεισφορές άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, παραμένουν άγνωστες.
Οι ερευνητές διαχώρισαν τις ενώσεις πολυφαινόλης (PP) και τους υδατάνθρακες (CHO) από τα δαμάσκηνα και τις τάισαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες θηλυκών ποντικών με έλλειψη οιστρογόνων και με σημαντική οστική απώλεια σε περιόδους 5 και 10 εβδομάδων. Για μέτρο σύγκρισης, τρεις άλλες ομάδες ποντικών έλαβαν δίαιτες που περιείχαν είτε ολόκληρα δαμάσκηνα, είτε ένα ακατέργαστο εκχύλισμα δαμάσκηνου που περιελάμβανε και τα δύο συστατικά δαμάσκηνου PP και CHO, είτε μια δίαιτα που δεν περιείχε ούτε δαμάσκηνα ούτε συστατικά δαμάσκηνου, η οποία χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου. Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, όλες οι δίαιτες ήταν παρόμοιες.
Σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν κανένα συστατικό δαμάσκηνου, εκείνα που έλαβαν απομονωμένο CHO, απομονωμένο PP, εκχύλισμα δαμάσκηνου, ή ολόκληρα δαμάσκηνα παρουσίασαν βελτίωση στην οστική απώλεια.
Αυτά τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) στα έντερά τους, καθώς και ευεργετικές τροποποιήσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους.
Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν, ότι τα δαμάσκηνα (ολόκληρα ή και μεμονωμένα συστατικά τους) μπορεί να επηρεάσουν το έντερο με τρόπο που συμβάλλει στη βελτίωση της απορρόφησης μετάλλων, στις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ακεραιότητα του φραγμού του εντέρου.
Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες, τους μεταβολίτες και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι το CHO έδειξε ανεξάρτητα ικανότητα αποκατάστασης των οστών νωρίς στη μελέτη, ενώ η επίδραση του PP στα οστά έγινε εμφανής και πιο σημαντική αργότερα.
“Αν και πιστεύουμε ότι και τα δύο έχουν πρεβιοτική δραστηριότητα, αυτά τα πρεβιοτικά πιθανώς εμφανίζονται με διαφορετικούς μηχανισμούς”, είπε η δρ. Smith. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματά της συνηγορούν υπέρ της κατανάλωσης ολόκληρων δαμάσκηνων “επειδή λαμβάνετε κάποιο από τα οφέλη από τους υδατάνθρακες βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τις πολυφαινόλες”.
Η δρ. Smith σημείωσε ότι αυτή η έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση των μοναδικών ιδιοτήτων των δαμάσκηνων, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσή τους ως ολόκληρο φρούτο.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με 6 δαμάσκηνα τη μέρα μειώνετε τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας – Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία
Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν κατά του καρκίνου παχέος εντέρου, του διαβήτη και των καρδιακών προβλημάτων!