Iatropedia

Μπορούν τα πρεβιοτικά στα τρόφιμα να αντιμετωπίσουν την ελκώδη κολίτιδα;

Εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει (και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιείτε) τα προβιοτικά: υγιείς μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα και προάγουν την πεπτική υγεία και τη γενική ευεξία. Αλλά μπορεί να μην έχετε ακούσει για το... ξαδερφάκι των προβιοτικών, τα πρεβιοτικά.

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα, ή συμπληρώματα και υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο πεπτικό σας σύστημα. Τα πρεβιοτικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός ποικίλου και ισορροπημένου πληθυσμού βακτηρίων του εντέρου, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedical Science, τα πρεβιοτικά είναι ως επί το πλείστον ποικιλίες διαιτητικών ινών, τις οποίες οι πεπτικοί χυμοί και τα ένζυμα του ίδιου του σώματος δεν μπορούν να διασπάσουν αποτελεσματικά, αφήνοντας τα βακτήρια στο παχύ έντερο να κάνουν τη δουλειά.

Πώς βοηθούν τα πρεβιοτικά

Τα άτομα με κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, είναι πιο πιθανό να έχουν ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δραστηριότητα ελκώδους κολίτιδας λόγω της ανεπάρκειας των ενώσεων που παράγονται από υγιή βακτήρια (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – SCFAs).

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι από τα κύρια μόρια που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, τόσο στο έντερο όσο και στο σώμα γενικότερα. Το κάνουν αυτό ενισχύοντας τα αποτελέσματα ενός τύπου κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος (ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα) που βοηθά στη ρύθμιση άλλων προφλεγμονωδών Τ-κυττάρων.

Εάν έχετε λιγότερα SCFA στο σώμα σας, θα έχετε χειρότερη ρύθμιση και αυτό θα επιτρέψει στη φλεγμονή να επιδεινωθεί. Βοηθώντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των SCFA και στην μείωση της φλεγμονής.

Αν και πολλές από τις διαφορές στα βακτήρια του εντέρου σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα έχουν διαπιστωθεί σε επιστημονικές μελέτες, δεν είναι εξίσου σαφές το τι επίδραση έχουν τα πρεβιοτικά σε αυτές τις διαφορές, ή στα αποτελέσματα της νόσου.

Σε μια ανασκόπηση των πλεονεκτημάτων των πρεβιοτικών, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν προηγούμενες μελέτες σχετικά με το πώς τα διαφορετικά πρεβιοτικά επηρεάζουν τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα. Αν και ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ορισμένες μορφές πρεβιοτικών ήταν ευεργετικές για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, υπήρχε μεγάλη ποικιλία στα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση πρεβιοτικών για την ανακούφιση, ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας δεν συνιστάται.

Αυτό συμφωνεί με μια άλλη ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Best Practice and Research Clinical Gastroenterology, που υπογράμμισε τη δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων από μελέτες που αφορούσαν προβιοτικά και πρεβιοτικά σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Αν και ορισμένα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, έγραψαν οι ερευνητές, οι περισσότερες μελέτες ήταν μικρές και συχνά έχουν μεγάλες διαφορές στο σχεδιασμό τους. Για παράδειγμα, πολλές από τις μελέτες στο Journal of Clinical Medicine Review πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά ζώα.

Επιπλέον, πολλές μελέτες εξετάζουν έναν συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών (γνωστών ως συμβιωτικών) καθιστώντας ασαφές το τι επίδραση θα είχαν τα πρεβιοτικά από μόνα τους.

Αν και η έρευνα μπορεί να είναι ασαφής σχετικά με τυχόν πρόσθετα οφέλη σχετικά με την ελκώδη κολίτιδα, τα πρεβιοτικά συνδέονται φυσικά με υγιεινές και θρεπτικές επιλογές τροφίμων και μπορεί να επηρεάζουν θετικά την υγεία του εντέρου.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελκώδης κολίτιδα – Διατροφή: Ποιες τροφές επιτρέπονται, ποιες να αποφεύγετε και τι να τρώτε σε έξαρση της νόσου

Ελκώδης κολίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

Έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά – Ξέρετε όμως τι είναι και πού υπάρχουν τα μεταβιοτικά;

Θέλετε προβιοτικά, αλλά δεν σας αρέσει το γιαούρτι; Ορίστε τι μπορείτε να φάτε