Iatropedia

Μπρόκολο: Πώς πρέπει να το μαγειρεύουμε για να κρατά όλη την ουσία του

Woman preparing healthy vegetarian food. Cutting vegetables into small pieces.

Μπορεί τα παιδιά να μην θέλουν ούτε να το ακούσουν, αλλά το μπρόκολο αξίζει και με το παραπάνω μία θέση στο πιάτο μας. Τα μπουκετάκια του είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να διατηρήσετε την καρδιά και τα οστά σας υγιή - και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Το μπρόκολο είναι ένα πολυδύναμο λαχανικό», λέει χαρακτηριστικά η Emily Ho, καθηγήτρια διατροφής και διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: διαθέτει μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά που δίνουν «ώθηση» στον οργανισμό σας.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα σταυρανθή λαχανικά, το μπρόκολο είναι πηγή ενός θειούχου θρεπτικού συστατικού που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Είναι η ουσία που κρύβεται πίσω από τη μυρωδιά και την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Έρευνες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερα ένζυμα που απαλλάσσουν από τοξίνες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου, λέει η Δρ Ho.

Επιπλέον, η σουλφοραφάνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τη φλεγμονή. Η θεωρία «είναι ότι το μπρόκολο προστατεύει τα κύτταρα από τη φλεγμονή που προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου», λέει η Ingrid Adams, διαιτολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής διαιτολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Σε πρόσφατη ανάλυση, 17 από τις 23 μελέτες διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μπρόκολου και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης κοινών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού. Στο σύνολό τους, οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μπρόκολο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνους που δεν το έτρωγαν.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, τονίζει ο Trygve Tollefsbol, διακεκριμένος καθηγητής βιολογίας στο O’Neal Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μπρόκολο τείνουν να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες, συμπληρώνει, οπότε οι μελέτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το μπρόκολο ως τον λόγο που κάποιος δεν αναπτύσσει κάποια ασθένεια.

Κάνει καλό στην καρδιά

Η βιταμίνη Κ στο μπρόκολο βοηθά το σώμα σας να ρυθμίσει την κυκλοφορία του αίματος και την πήξη, λέει η Anna L. Fogel, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Harborview στο Σιάτλ. Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν, σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν περίπου 90 μικρογραμμάρια και οι άνδρες περίπου 120 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό μπρόκολο έχει περίπου 93 μικρογραμμάρια.

Αυτό το φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα (288 χιλιοστόγραμμα) καλίου. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντοχή των οστών

Αυτά τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν και τα οστά σας, τονίζει η Δρ Ho. Η βιταμίνη παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση αρκετών από τις πρωτεΐνες που σχηματίζουν τα οστά σας και τα διατηρούν γερά.

Η βιταμίνη C στο μπρόκολο είναι σημαντική και σε αυτό το επίπεδο. Η βιταμίνη C βοηθάει στην ανοργανοποίηση των οστών, η οποία εμποδίζει τα οστά να γίνουν εύθραυστα, εν μέρει διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα φλιτζάνι γκρέιπφρουτ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώτε το μπρόκολο

Απλά αποφύγετε το βράσιμο και μην το παραμαγειρεύετε, λένε οι ειδικοί.

Το μπρόκολο περιέχει ένα ενεργό ένζυμο, που ονομάζεται μυροσινάση, το οποίο απελευθερώνεται όταν το μασάτε και το χωνεύετε. Η μυροσινάση ενεργοποιεί τη σουλφοραφάνη του μπρόκολου – αλλά αν μαγειρέψετε το μπρόκολο πολλή ώρα, κινδυνεύετε να χάσετε μεγάλο μέρος της μυροσινάσης του.

Είστε εντάξει εφόσον το λαχανικό εξακολουθεί να είναι ελαφρώς τραγανό και με ζωντανό το χρώμα του. Αν δεν έχει λιώσει τελείως, έχετε ακόμα κάποια ζωντανά κυτταρικά τοιχώματα, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε ακόμα κάποιο ενεργό ένζυμο.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που το βράσιμο του μπρόκολου δεν είναι η πρώτη επιλογή των ειδικών: Ορισμένες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του μπρόκολου, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να διαλυθούν κατά τη διαδικασία του βρασμού.

Το ψήσιμο του μπρόκολου είναι πάντα μια νόστιμη επιλογή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του μαστού: Νέο εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία πολύ επιθετικής μορφής

Διαβήτης: Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα, εάν έχετε αυξημένο ζάχαρο

Εγκεφαλικό σε παιδιά: Τι δείχνει νέα διεθνής μελέτη, στην οποία συμμετείχε και Έλληνας γιατρός – Η περίπτωση 15χρονης