Μπύρα, ουίσκι ή κρασί; Ποιο συνοδεύεται από τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής
Οι προτιμήσεις μας στο αλκοόλ μπορεί να αποκαλύπτουν πολλά για τον τρόπο ζωής μας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Ορλεάνη. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πώς υπήρχαν χαρακτηριστικές διαφορές στις συνήθειες όσων έπιναν μπύρα, έναντι όσων προτιμούσαν το κρασί ή άλλα ποτά.
Οι διαφορές αυτές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία. Πόσο μάλλον σε ανθρώπους που ήδη καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ και κινδυνεύουν να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Madeline Novack, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane.
Η μελέτη διεξήχθη σε 1.917 ενήλικες εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Με βάση τις απαντήσεις τους, βαθμολόγησαν την διατροφή τους σε μία κλίμακα από 0 έως 100.
Το σχεδόν 39% των συμμετεχόντων είπαν ότι έπιναν μόνο μπύρα. Το 22% είπαν ότι έπιναν μόνο κρασί. Το 18% προτιμούσαν δυνατά ποτά όπως το ουΐσκι, ενώ το 21% έπιναν διάφορα ποτά.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nutrients. Όπως γράφουν οι ερευνητές, καμία από αυτές τις ομάδες δεν πλησίασε ως μέσος όρος την βαθμολογία των 80 βαθμών, που αντιπροσωπεύει την επαρκώς υγιεινή διατροφή. Ωστόσο την χαμηλότερη βαθμολογία απ’ όλους είχαν όσοι έπιναν μπύρα. Ο μέσος όρος τους ήταν μόλις 49 βαθμοί, όταν:
- Όσοι έπιναν κρασί συγκέντρωσαν 55 βαθμούς
- Όσοι έπιναν δυνατά ποτά ή συνδυασμό ποτών έφτασαν στους 53 βαθμούς
Οι εθελοντές που έπιναν μόνον μπύρα ανέφεραν επίσης την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Είχαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν ότι κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα.
Αντίστοιχα, μόνο κρασί έπιναν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και ιδίως γυναίκες. Οι δε εθελοντές που έπιναν μόνο δυνατά ποτά ή προτιμούσαν διάφορα ποτά, είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
Οι διαφορές στη διατροφή πιθανώς σχετίζονται με τα τρόφιμα που είθισται να καταναλώνονται με κάθε αλκοολούχο ποτό, εξήγησε η Dr. Novack.
Η μπύρα είθισται να σερβίρεται με γεύματα που περιέχουν παχιά και επεξεργασμένα κρέατα, λίγες φυτικές ίνες και πολλούς υδατάνθρακες. Στον αντίποδα, το κρασί συνδυάζεται συχνότερα με γεύματα που περιέχουν κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
Είναι επίσης πιθανό ορισμένα τρόφιμα να ευνοούν την προτίμηση προς συγκεκριμένα ποτά. Όταν, λ.χ., κάποιος τρώει τηγανητά ή αλμυρά φαγητά, διψάει περισσότερο και προτιμά τη μπύρα αντί για το κρασί ή άλλα ποτά.
Φωτογραφία: iStock