Iatropedia

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά

Erythritol is alternative natural low calorie sweetener. Sugar Substitute contains less food energy than sugar-based sweeteners, making it a zero-calorie or low-calorie sweetener

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες εθελοντές, διαπίστωσε ότι σε δόσεις που συνηθίζονται σε αναψυκτικά ή σε γλυκά, το γλυκαντικό συνδέθηκε με αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ερυθριτόλη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιακή υγεία των καταναλωτών.

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες εθελοντές, διαπίστωσε ότι σε δόσεις που συνηθίζονται σε αναψυκτικά ή σε γλυκά, όπως μάφιν, το γλυκαντικό συνδέθηκε με αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, γεγονός που θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητες θρόμβωσης. Κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί με τη ζάχαρη, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Stanley Hazen, πρόεδρο του τμήματος καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 8 Αυγούστου στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση παρόμοιων ευρημάτων για το συγκεκριμένο γλυκαντικό στο περιοδικό Nature Medicine από την ίδια επιστημονική ομάδα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε γίνει με τη συμμετοχή σχεδόν 1.200 ατόμων, όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

«Είναι κυριολεκτικά ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τεχνητά γλυκαντικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα», είχε πει ο Δρ Hazen όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη στο Nature Medicine.

«Τη φτιάχνουμε μόνοι μας στο σώμα μας, αλλά σε ποσότητα που είναι χίλιες έως ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από αυτή που καταναλώνουμε όταν τρώμε ένα προϊόν που την περιέχει», είχε συμπληρώσει.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, δόθηκε σε 20 υγιείς εθελοντές δόση ερυθριτόλης ισοδύναμη με αυτή που περιέχει ένα μάφιν χωρίς ζάχαρη ή ένα αναψυκτικό διαίτης. Και, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αμέσως μετά τα επίπεδα της ερυθριτόλης στο αίμα αυξήθηκαν 1.000 φορές, κάτι που συνοδεύτηκε από μεγάλη αύξηση στον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Αυτό δείχνει, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ότι μια τυπική μερίδα τροφίμου ή αναψυκτικού που περιέχει το εν λόγω γλυκαντικό μπορεί να οδηγήσει άμεσα στον σχηματισμό θρόμβων.

Η ερυθριτόλη χαρακτηρίζεται από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής». Σύμφωνα με την ομάδα του Hazen, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η ερυθριτόλη υπάρχει από τη φύση σε κάποια φρούτα και λαχανικά και είναι «υποπροϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης στον άνθρωπο, αν και σε μικρές ποσότητες».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Hazen, τα δεδομένα από τις μελέτες της ομάδας του δείχνουν πως η επιλογή περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες γλυκών με ζάχαρη θα ήταν προτιμότερη από την κατανάλωση ποτών και τροφίμων που περιέχουν ερυθριτόλη, ιδίως για άτομα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης όπως τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Η μελέτη έγινε με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Συμπληρωμάτων Διατροφής.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαιευτήριο «Έλενα»: Τι απαντά στις καταγγελίες για το νερό και τον κλιματισμό η διοίκηση του νοσοκομείου

Τι είναι το σύνδρομο Angelman από το οποίο πάσχει ο γιος του Colin Farrell

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για καρδιά, νεφρούς, πίεση