Iatropedia

Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα

Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο γευστικό ρόφημα στον κόσμο, αλλά είναι το μοναδικό δίχως το οποίο είναι αδύνατον να επιβιώσουμε.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, διότι εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Όπως εξηγεί η Dr Roxanne Sukol, ειδική σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι παράγοντες αυτοί είναι:

Κάθε ένας από τους αυτούς ασκεί την δική του επιρροή στις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, λέει.

Η βάση

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών & Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν στους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 3,7 λίτρα νερό την ημέρα. Στις γυναίκες συνιστούν περίπου 2,7 λίτρα ημερησίως. Οι ποσότητες αυτές αφορούν όλα τα υγρά που πίνουμε αλλά και τα υγρά που προέρχεται από τα τρόφιμα. Π.χ. φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει και το 95% ή περισσότερο του βάρους τους.

Οι προαναφερθείσες συστάσεις για επαρκή κατανάλωση νερού τροποποιούνται με βάση τέσσερις παράγοντες:

Οι ημερήσιες διακυμάνσεις

Ωστόσο οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό δεν είναι πάντοτε οι ίδιες. Μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με τους εξής παράγοντες:

Πως θα καταλάβετε ότι πίνετε αρκετό νερό

Ακόμα κι αν δεν διψάτε, δεν πρέπει να νομίζετε πως πίνετε αρκετό νερό. Η δίψα είναι αναξιόπιστος δείκτης καλής ενυδάτωσης. Καλύτερα είναι να κοιτάτε το χρώμα των ούρων σας. «Αν έχουν σχεδόν το χρώμα του νερού, βρίσκεστε σε καλό δρόμο», λέει η Dr Sukol. «Αν όμως τα ούρα σας έχουν έντονο κίτρινο χρώμα ή είναι πιο σκούρα ακόμα, καθώς και αν μυρίζουν έντονα, τότε πιθανώς χρειάζεστε περισσότερα υγρά».

Εκτός από το χρώμα των ούρων, και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι έχετε έλλειψη υγρών. Αυτά είναι τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης. Σε αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

Η πιο σοβαρή αφυδάτωση έχει πιο ανησυχητικές εκδηλώσεις, όπως πόνο στην κοιλιά, πνευματική σύγχυση και λήθαργο. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο, καταλήγει η Dr Sukol.