Νοθευμένα ποτά: Πώς να αναγνωρίσετε τις «μπόμπες»
Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι 17 τουρίστες από τη Βρετανία δηλητηριάστηκαν από νοθευμένα ποτά στη Ζάκυνθο.
Η παραγωγή νοθευμένων ποτών είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένη και θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία. Τα νοθευμένα ποτά παράγονται από φθηνά χημικά ακατάλληλα για κατανάλωση.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware, τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη).
Η αιθανόλη είναι μία αλκοόλη ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Ωστόσο τα νοθευμένα ποτά παράγονται από άλλες, φθηνές αλκοόλες ή από άλλου είδους χημικά.
Συχνά, λ.χ, χρησιμοποιούνται σε αυτά χημικά που προορίζονται για υγρά καθαρισμού ή για τα αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια. Μπορεί επίσης να παραχθούν από χημικά που προορίζονται για τα καθαριστικά του παρμπρίζ των αυτοκινήτων.
«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν μεθανόλη και ισοπροπανόλη, που κανονικά προστίθενται στα αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα», λέει ο επιστημονικός σύμβουλος του Drinkaware Dr. Paul Wallace.
Οι κίνδυνοι
Η κατανάλωση ποτών με τέτοιου είδους χημικά και αλκοόλες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, προσθέτει. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
* Ναυτία και άμετος
* Πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος
* Προβλήματα στους νεφρούς ή το ήπαρ
* Κώμα
Ειδικά η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νοθευμένης βότκας, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.
«Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει πάση θυσία την κατανάλωση νοθευμένων ποτών», τονίζει ο δρ Ουάλλας. «Δεν μπορεί να ξέρει τι περιέχουν, ούτε πόσο “δυνατά” είναι».
Τι να προσέχετε
Για να προστατευθείτε, ο οργανισμός Drinkaware παρέχει τις εξής συμβουλές:
* Να αγοράζετε οινοπνευματώδη ποτά για το σπίτι μόνο από αξιόπιστα καταστήματα (π.χ. σούπερ μάρκετ, κάβες)
* Να αποφεύγετε τα υπερβολικά φθηνά ποτά. Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανώς υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν η προσφορά γίνεται από μη αξιόπιστες πηγές (π.χ. πλανόδιοι πωλητές). Το ίδιο και όταν το φθηνό «ποτό» δεν βρίσκεται σε κοινή θέα σε ένα κατάστημα, αλλά προσφέρεται «ειδικά» σε εσάς.
* Προσέξτε τις ετικέτες. Πιο ασφαλείς είναι όσοι πίνουν μία συγκεκριμένη μάρκα ποτού, την ετικέτα της οποίας έχουν σχεδόν απομνημονεύσει (σε υφή και σε ό,τι αναγράφει). Μία άλλη επιλογή είναι να εξετάζετε την ποιότητα της ετικέτας του μπουκαλιού. Αν το χαρτί είναι φτωχής ποιότητας, φθαρμένο ή/και υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, ζητήστε να σας σερβίρουν από άλλο.
* Στα μπαρ, να αποφεύγετε να πίνετε ποτά από ανοιγμένα μπουκάλια και να ζητάτε να σας σερβίρουν από σφραγισμένο μπουκάλι. Ωστόσο πρώτα να το ελέγχετε: αν δεν είναι σφραγισμένο ή η σφραγίδα είναι φθαρμένη, μην πιείτε.
* Κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογή (app) που σκανάρει τους γραμμωτούς κώδικες (barcodes). Σκανάρετε τον κωδικό του μπουκαλιού για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στο ποτό που αναγράφεται.
* Μην πίνετε μάρκες ποτών τις οποίες δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας.
* Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια» ούτε αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά είναι συχνά στη νοθευμένη βότκα.
* Να μυρίζετε πρώτα το ποτό σας. Αν έχει περίεργη μυρωδιά, μην το πιείτε. Ιδιαίτερα ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού νυχιών ή του ξεβαφτικού νυχιών.