Ο FDA απαγορεύει πρόσθετο τροφίμων που υπάρχει σε αναψυκτικά και αθλητικά ποτά

  • Iatropedia newsroom
Ο FDA απαγορεύει πρόσθετο τροφίμων που υπήρχε σε αναψυκτικά και αθλητικά ποτά
Στην ανάκληση κανονισμού που επέτρεπε τη χρήση βρωμιούχου φυτικού ελαίου στα τρόφιμα προχώρησε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Στην ανάκληση κανονισμού που επέτρεπε τη χρήση βρωμιούχου φυτικού ελαίου στα τρόφιμα προχώρησε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόσθετο δεν ήταν ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (BVO) περιέχει βρώμιο, το οποίο βρίσκεται στα επιβραδυντικά φλόγας.

Μικρές ποσότητες BVO έχουν χρησιμοποιηθεί νόμιμα σε ορισμένα ποτά με γεύση εσπεριδοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες για να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη η γεύση, εξήγησε ο FDA σε ανακοίνωσή του για την απαγόρευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 2 Αυγούστου.

Ο Οργανισμός είχε προτείνει για πρώτη φορά να απαγορευθεί το συγκεκριμένο πρόσθετο τον Νοέμβριο. Αλλά το BVO απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1970 και ακολούθησαν η Ινδία το 1990, η ΕΕ το 2008 και η Ιαπωνία το 2010.

Το 1970, ο FDA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του στα τρόφιμα δεν αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής λόγω ανησυχιών σχετικά με την τοξικότητά του. Μετά από την απόφαση αυτή, άρχισε να ρυθμίζει το BVO ως πρόσθετο τροφίμων, ενώ παράλληλα διεξήγαγε μελέτες ασφάλειας, ανέφερε το Reuters. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας οδήγησαν στην απαγόρευση που, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, είχε ήδη καθυστερήσει πολύ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνιμο μακιγιάζ, τατουάζ: Μολυσμένα με βακτήρια ένα στα τρία μελάνια

Αλτσχάιμερ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά κινητά και οθόνες όταν έχουν ξεσπάσματα θυμού