Ο ιός της γρίπης επιβιώνει για μέρες στο νωπό γάλα: Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας
Ακόμα έναν λόγο για να αποφεύγουμε το νωπό (μη παστεριωμένο) γάλα ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Όπως διαπίστωσαν σε πειράματα που πραγματοποίησαν, ο ιός Η1Ν1 της κοινής γρίπης των ανθρώπων μπορεί να επιβιώσει σε αυτό για αρκετές ημέρες, ακόμα κι αν βρίσκεται στο ψυγείο.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει έναν νέο, άγνωστο έως τώρα τρόπο μετάδοσης της γρίπης, λένε οι ερευνητές. Υπενθυμίζει επίσης τη σημασία που έχει να πίνουμε το γάλα μετά τη θερμική επεξεργασία του, δηλαδή την παστερίωση.
Σε αντίθεση με το παστεριωμένο γάλα, το νωπό δεν θερμαίνεται για να σκοτωθούν τα δυνητικά επιβλαβή παθογόνα που περιέχει. Οι υπέρμαχοί του, όμως, ισχυρίζονται ότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και προβιοτικά απ’ ό,τι το παστεριωμένο. Πιστεύουν επίσης ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Αντιθέτως, οι υγειονομικοί οργανισμοί το συσχετίζουν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων. Και αυτό διότι χωρίς παστερίωση μπορεί να περιέχει επικίνδυνα μικρόβια, όπως το e.coli (εσερίχια κόλι ή κολοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ευπαθείς ομάδες, όπως:
- Τα μικρά παιδιά
- Οι ηλικιωμένοι
- Οι έγκυοι
- Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Μεταδοτικός για 5 μέρες
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters. Οι επιστήμονες εξέτασαν την ανθεκτικότητα του ιού της ανθρώπινης γρίπης σε μη παστεριωμένο γάλα, αποθηκευμένο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου (είναι η θερμοκρασία του ψυγείου).
Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως ο ιός επιζούσε και παρέμενε μεταδοτικός επί έως και 5 ημέρες. Επιπλέον, ίχνη του γενετικού υλικού του (RNA) ανευρίσκονταν στο νωπό γάλα για τουλάχιστον 57 ημέρες, χωρίς να δείξουν σημάδια εκφύλισης.
Αντιθέτως, η παστερίωση κατέστρεφε εντελώς τον ιό στο γάλα. Μείωνε επίσης κατά 90% τα ίχνη του RNA του. Τα ίχνη του RNA στο γάλα (νωπό ή μη) δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία. Ωστόσο χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την επιτήρηση παθογόνων, όπως η γρίπη.
Η παστερίωση του γάλακτος έγινε με έκθεσή του στους 63 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα νέα ευρήματα «εγείρουν την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης μέσω της κατανάλωσης νωπού (μη παστεριωμένου) γάλακτος. Αποδεικνύουν επίσης τη σημασία της παστερίωσης του γάλακτος», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Alexandria Boehm, καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Στάνφορντ.
Φωτογραφία: iStock