Νέα έρευνα: Ο μέσος ενήλικας τρώει 52.000 μόρια από πλαστικό τον χρόνο
Τα πλαστικά υπάρχουν παντού: στις συσκευασίες των τροφίμων και των ροφημάτων, στη φύση, στον αέρα που αναπνέουμε. Σε τί ποσότητες τα καταναλώνουμε, όμως; Απάντηση σε αυτό δίνει μια νέα μελέτη, που υπολόγισε ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει μέσω της διατροφής έως και 52.000 μόρια από πλαστικό (μικροπλαστικά) τον χρόνο.
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών. Έχουν διάμετρο κάτω από 130 μικρόνια, όταν μια τρίχα απ’ τα μαλλιά μας έχει διάμετρο περίπου 50 μικρόνια.
Εκτός από την τροφική αλυσίδα, τα μικροπλαστικά μόρια μολύνουν και τον αέρα που αναπνέουμε. Έτσι, αν συνυπολογιστούν και τα μικροπλαστικά που καθημερινά εισπνέει ο μέσος ενήλικας, τότε στον οργανισμό του εισβάλλουν πάνω από 70.000 μόρια μικροπλαστικών τον χρόνο.
Η ποσότητα αυτή, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερη για όσους συστηματικά επιλέγουν τρόφιμα και ροφήματα σε πλαστικές συσκευασίες.
Πόσο επικίνδυνα είναι όλ’ αυτά; Προς το παρόν ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπάρχουν όμως λόγοι ανησυχίας, διότι ενδέχεται οι βλάβες να είναι εκτεταμένες.
Θέμα προσωπικών επιλογών
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην έκθεσή μας στα μικροπλαστικά μόρια. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί τόσο σε είδη διατροφής όσο και στο ανθρώπινο σώμα.
Αυστριακοί επιστήμονες, π.χ., τα εντόπισαν στα κόπρανα όλων των εθελοντών που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη τους. Και σε μία άλλη μελέτη εντοπίστηκαν στο 90% των δειγμάτων επιτραπέζιου άλατος που εξετάστηκαν.
Αντικειμενικά, όμως, είναι δύσκολο να υπολογιστεί η συνολική έκθεση του μέσου ανθρώπου σε αυτά.
Το εγχείρημα ανέλαβαν επιστήμονες από τον Καναδά, οι οποίοι εξέτασαν τον αριθμό των μικροπλαστικών μορίων σε τρόφιμα που καταναλώνονται ευρέως στις ΗΠΑ. Εξέτασαν επίσης τις συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα, καθώς και στις πηγές του πόσιμου νερού.
Συνολικά ανέλυσαν στοιχεία από 26 προγενέστερες μελέτες, που αφορούσαν πάνω από 3.600 δείγματα.
Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση των μικροπλαστικών εξαρτάται πολύ από τις διατροφικές επιλογές μας. Ένας άνθρωπος, π.χ., που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, μπορεί να καταναλώνει 90.000 μόρια μικροπλαστικών τον χρόνο. Όποιος όμως πίνει μόνο νερό βρύσης, καταναλώνει μόλις 4.000 μόρια ετησίως.
Φύλο και ηλικία
Άλλα συνηθισμένα τρόφιμα που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη είναι τα θαλασσινά, η ζάχαρη, το αλάτι και το αλκοόλ. Αντιθέτως, δεν συμπεριλήφθησαν στην ανάλυση τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά.
Ουσιαστικά, «στη μελέτη μας αξιολογήσαμε τρόφιμα που αντιστοιχούν στο περίπου 15% των ημερήσιων θερμίδων του μέσου ενήλικα», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kieran Cox, από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια στη Βρετανική Κολομβία. «Αυτό σημαίνει πως μας λείπει ένα τεράστιο κομμάτι του παζλ. Επομένως, οι υπολογισμοί μας είναι πολύ συντηρητικοί».
Βάσει των (έστω και ελλιπών) στοιχείων τους, η ετήσια κατανάλωση μικροπλαστικών μορίων κυμαίνεται από 39.000 έως 52.000 μόρια, αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.
Μαζί με τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, οι αριθμοί αυτοί γίνονται 74.000 και 121.000 αντιστοίχως.
Οι αριθμοί αυτοί, όμως, κατά πάσαν πιθανότητα είναι πολύ υψηλότεροι για όσους τρώνε και πίνουν τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες, τονίζει ο Dr. Cox.
Όσον αφορά τις συνέπειες στην υγεία, «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε, διότι είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα στοιχεία», προσθέτει.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology.