Iatropedia

Όχι στις υπερβολές και τη νευρωτική σχέση με την «υγιεινή διατροφή»

Photo of a young smiling woman having healthy breakfast in the morning

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας σίγουρος δρόμος για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει καλά και να έχουμε υγεία. Ωστόσο ο βομβαρδισμός από πληροφορίες για το τι είναι καλό και τι όχι σίγουρα δεν βοηθάει.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος- διατροφολόγος, The Health Lab

Η παγίδα που υπάρχει πίσω από όλη την εκστρατεία περί υγιεινής διατροφής είναι ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νευρωτικής σχέσης με το φαγητό. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία κατηγοριών ανθρώπων: η πρώτη ακολουθεί τόσο σχολαστικά αυτό που λέμε «υγιεινή διατροφή» σε σημείο που να γίνεται εμμονή και να κάνει την επιλογή της να μοιάζει με άθλο, αφού μοχθούν για να την ακολουθήσουν κατά γράμμα. Η δεύτερη, στην οποία ανήκουμε οι περισσότεροι ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πολύ απλά αγνοεί τη σημαντική σχέση διατροφής και υγείας.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια σημαντική παρεξήγηση. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ανησυχία για το τι θα φάω, ούτε στέρηση από τα αγαπημένα μου φαγητά. Υγιεινή διατροφή σημαίνει «κάνω μικρές αλλαγές στα γεύματα που τρώω ήδη, τρώγοντας λίγο περισσότερο από κάποια τρόφιμα και λίγο λιγότερο από κάποια άλλα». Η προσπάθεια αξίζει! Η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει καθημερινή απόλαυση γλυτώνοντας μας ταυτόχρονα από ανεπιθύμητες ασθένειες και άλλα προβλήματα.

Παρά τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη σωστή διατροφή, οι ειδικοί συμφωνούν στα παρακάτω βήματα προς μια ισορροπημένη διατροφή:

-Απολαύστε το φαγητό σας.
-Έχετε ποικιλία τροφίμων.
-Καταναλώνετε περισσότερες αμυλούχες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
-Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
-Καταναλώνετε λιγότερες λιπαρές τροφές και κρέας.
-Αποφύγετε τις γλυκές τροφές και τα αναψυκτικά.
-Εάν πίνετε αλκοόλ περιορίστε το στα επιτρεπτά επίπεδα.
-Τρώτε τις σωστές μερίδες για να είστε στο σωστό βάρος.
-Πίνετε περισσότερο νερό.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες (κρέας- δημητριακά και όσπρια, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και λάδι). Με το φαγητό παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις αναγκαίες ποσότητες, έτσι πρέπει να τρώμε μια ποικιλία τροφίμων. Όμως, χρειάζεται να τρώμε περισσότερο ορισμένα τρόφιμα από ότι άλλα. Μια ισορροπημένη διατροφή προβλέπει κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές αναλογίες.