Οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί προστατεύουν από καρδιαγγειακά, σύμφωνα με έρευνα
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων ξηρών καρπών μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases διερεύνησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ανάμεικτων ξηρών καρπών στην “κακή” χοληστερόλη (LDL), στην λιποπρωτεΐνη (α) [Lp(a)] και σε δείκτες φλεγμονής σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία
Συνήθως, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες προκαλούν αύξηση της LDL. Συνεπώς, οι αποτελεσματικές διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση ξηρών καρπών, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και διαλυτές ίνες που ωφελούν τα λιπίδια και τις λιποπρωτεΐνες του αίματος. Μάλιστα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης και άλλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (TC) και LDL και αυξάνουν την “καλή χοληστερόλη (HDL). Ομοίως, οι υπερλιπιδαιμικοί ασθενείς που καταναλώνουν σε 73 g/ημέρα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα Lp(a).
Σχετικά με τη νέα μελέτη
Ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης ανάμεικτων ξηρών καρπών στα προφίλ λιπιδίων, το Lp(a) και τη φλεγμονή. Εδώ, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι δίαιτες με συμπλήρωση 43 g/ημέρα ανάμεικτων ξηρών καρπών θα μείωναν τα επίπεδα LDL, Lp(a) και φλεγμονών σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που επιστρατεύτηκαν στην μελέτη ήταν μεταξύ 20 και 55 ετών, δεν ήταν έγκυοι, δεν ήταν καπνιστές και δεν έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό μεταβολικών διαταραχών ή χρόνιας φλεγμονής και δεν ήταν αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς.
Είκοσι εννέα συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία είτε να καταναλώσουν είτε ανάλατο σνακ (ομάδα ελέγχου) είτε με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς για 4 μήνες. Κάθε συμμετέχων στην μελέτη πραγματοποίησε τρεις εργαστηριακές επισκέψεις στους δύο και στους 4 μήνες.
Στους συμμετέχοντες που θα έτρωγαν ξηρούς καρπούς δόθηκαν πακέτα-σνακ 43 g/ημέρα ανάμεικτων ξηρών καρπών που περιλάμβαναν:
- κάσιους
- αμύγδαλα
- καρύδια μακαντάμια
- καρύδια Βραζιλίας
- φιστίκια πεκάν (25,5 g)
- φιστίκια Αιγίνης (5 g)
- καρύδια (5 g) και
- φιστίκια Αραβίας (7 g)
Ζητήθηκε από κάθε άτομο να καταναλώνει μία ημερήσια μερίδα ανάμεικτων ξηρών καρπών και να συνεχίσει την τακτική διατροφή και τη σωματική του δραστηριότητα.
Ευρήματα της μελέτης
Η συμπλήρωση ανάμεικτων ξηρών καρπών μείωσε σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως:
- το ποσοστό σωματικού λίπους
- τη γλυκόζη αίματος
- τη διαστολική αρτηριακή πίεση και
- την αδιπονεκτίνης
σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Επιπλέον, μια πτωτική τάση του 8-oxodG και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), καθώς και μια μη σημαντική αυξητική τάση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας (TAC), παρατηρήθηκε στην ομάδα που έτρωγε ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν επηρέασε:
- το Lp(a)
- την ινσουλίνη
- τα λιπίδια του πλάσματος
- το HMGB1 και
- τα ένζυμα της ηπατικής λειτουργίας
Αυτό το εύρημα ήταν συνεπές με προηγούμενες μελέτες που αποκάλυψαν ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών ή φυτικών ελαίων και η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στο Lp(a) μετά από 6 εβδομάδες. Ωστόσο, πολλές μελέτες αντέκρουαν αυτά τα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας έτσι ότι τα επίπεδα Lp(a) μπορούν να αλλάξουν με διατροφικές παρεμβάσεις.
Ωστόσο, απαιτείται γενετικό προφίλ για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών που επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις Lp(a). Επιπλέον, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποσαφήνιση συγκεκριμένων διατροφικών παρεμβάσεων, όπως η σύνθεση μακροθρεπτικών συστατικών και λιπαρών οξέων, που μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις Lp(a).
Μείωση του σωματικού λίπους παρατηρήθηκε στην ομάδα των ανάμεικτων ξηρών καρπών, ενώ το σωματικό βάρος αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα των ξηρών καρπών να αυξάνουν την οξείδωση του λίπους, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένιση της συσσώρευσης λίπους στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η μειωμένη παχυσαρκία έχει τεκμηριωθεί με την κατανάλωση ξηρών καρπών, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην μειωμένη βιοπροσβασιμότητα και την μεταβολιζόμενη ενέργεια που σχετίζεται με τους ξηρούς καρπούς.
Συμπεράσματα
Τα βιοενεργά συστατικά των ξηρών καρπών, όπως τα αντιοξειδωτικά, οι διαιτητικές ίνες, το μαγνήσιο, η L-αργινίνη και οι βιταμίνες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτιώνει τη δυσλιπιδαιμία και την παχυσαρκία, που με την σειρά τους μειώνουν τους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει την περιεκτικότητα σε λίπος στο σώμα και αυξάνει την άλιπη μάζα σώματος. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας ενός ατόμου, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής νόσου.
Η τρέχουσα μελέτη παρείχε νέες ιδέες για το πώς η μακροχρόνια κατανάλωση ανάμεικτων ξηρών καρπών θα μπορούσε να επηρεάσει τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.
Πηγή: https://www.news-medical.net
φωτό: iStock