Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όσοι είναι χορτοφάγοι τείνουν να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους περισσότερα επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας.
Μια ομάδα ερευνητών στο Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο με έδρα τη Γαλλία, βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ακολουθούν μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή, τείνουν να τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα από όσους τρώνε κρέας.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine του περιοδικού The Lancet, ανέλυσαν δεδομένα από 200.000 άτομα από την UK Biobank σχετικά με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι καταναλωτές σε πολλές δυτικές χώρες περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και, ως εκ τούτου, στρέφονται σε μια πιο φυτική διατροφή.
Οι λόγοι που πολλοί γίνονται χορτοφάγοι μπορεί να είναι από την επιθυμία να τρώνε πιο υγιεινά, πιο ηθικά ή ακόμη και επειδή η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί.
Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι η χορτοφαγία δεν είναι πάντα πιο υγιεινή. Διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι (όσοι δεν τρώνε κρέας, αλλά τρώνε ζωικά προϊόντα) και οι βίγκαν (όσοι δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν) στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τα άτομα που τρώνε κρέας.
Η χορτοφαγία συχνά ταυτίζεται με την κατανάλωση πολλών φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών. Στην πράξη όμως, περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως δημητριακά, ζαχαρωτά, ζυμαρικά, ‘ψεύτικα’ (υποκατάστατα) κρέατα και πίτσα.
Τέτοια τρόφιμα περιέχουν μια σειρά από πρόσθετες, μερικές φορές ανθυγιεινές, ενώσεις και χημικές ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή. Το κρέας, από την άλλη πλευρά, τείνει να υποβάλλεται σε λιγότερη επεξεργασία από αυτά.
Δείτε επίσης: Τα δύο ροφήματα που μπορούν να μας προστατεύσουν όταν τρώμε λιπαρά
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος, ουσιαστικά χάνονται λόγω των κινδύνων για την υγεία που εντοπίζονται στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Φωτογραφία iStock