Η διατροφή θεωρείται φάρμακο για πολλά δεινά και, όταν το θέμα είναι ο διαβήτης, η ρήση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνουν οι πάσχοντες (εκτός από το νερό) επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό τους.
Υπάρχουν όμως τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουν; Και ποια να προτιμούν; Οι αμερικανίδες διαιτολόγοι Sue Cotey και Andrea Harris, συνεργάτιδες στο Κέντρο Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγούν ποιες είναι μερικές από τις χειρότερες και τις καλύτερες τροφές γι’ αυτούς.
Οι καλύτερες τροφές
Οι τροφές που παρατίθενται στη συνέχεια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σταδιακά. Αυτό είναι σημαντικό για την καλή ρύθμισή του. Όλες οι τροφές που ακολουθούν είναι πλούσιες σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:
- Γλυκοπατάτες. Είναι θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Δοκιμάστε τις με λίγη κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο ή μίγμα μυρωδικών.
- Σταυρανθή λαχανικά. Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη (kale) και λαχανάκια Βρυξελλών είναι μη-αμυλούχα λαχανικά, πλούσια σε κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνη C.
- Όσπρια. Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι ό,τι χρειάζεστε για να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
- Ξηροί καρποί. Καρύδια, αμύγδαλα και πεκάν κάνουν καλό στην καρδιά και είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι ιδανικά ως σνακ και ως προσθήκη σε σαλάτες, γιαούρτια και βρώμη. Προσέξτε μόνο τις ποσότητες, διότι περιέχουν πολλές θερμίδες.
- Μούρα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Προσθέστε τα σε σαλάτες, δημητριακά, υγιεινά επιδόρπια και γιαούρτι.
Τα χειρότερα ροφήματα
Για να διατηρείται ισορροπημένο το σάκχαρο, οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τις επεξεργασμένες, πλούσιες σε θερμίδες τροφές και ροφήματα. Να μερικά από τα πιο επιβαρυντικά ροφήματα γι’ αυτούς.
- Ροφήματα με ζάχαρη. Αναψυκτικά με ζάχαρη, φρουτοποτά, νέκταρ χυμών και παγωμένο τσάι τυπικά περιέχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες. Ταυτοχρόνως δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτικά αξία, όσον αφορά τα άλλα θρεπτικά συστατικά τους.
- Περίτεχνοι καφέδες. Οι λάτε, οι καπουτσίνο με κρέμα γάλακτος, οι καφέδες με προσθήκη αλκοόλ, καραμέλας κ.λπ. κατά κανόνα περιέχουν πολλή ζάχαρη, θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά που δεν χρειάζεστε. Είτε πρέπει να πίνετε τον καφέ σας σκέτο, είτε με κάποιο τεχνητό γλυκαντικό ή/και λίγο λίγων λιπαρών γάλα.
- Πλήρες γάλα. Δυστυχώς περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Προτιμότερο είναι να πίνετε γάλα λίγων λιπαρών ή άπαχο. Αν προτιμάτε φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη.
Οι χειρότερες τροφές
- Χοτ ντογκ. Και αυτό ανήκει στις τροφές που δεν σας ωφελούν. Το επεξεργασμένο κρέας που περιέχει είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι. Χώρια οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες από το λευκό ψωμάκι.
- Έτοιμα σάντουϊτς του εμπορίου. Όσο υγιεινά κι αν φαίνονται συνήθως περιέχουν συστατικά με πολλά λιπαρά και αλάτι. Προτιμότερο είναι να τα φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι, για να ξέρετε τι βάζετε μέσα, συνιστά η Dr. Harris. Ειδάλλως διαλέξτε σάντουϊτς από φρέσκα υλικά, με μειωμένο αλάτι χωρίς παχυντικά συνοδευτικά (π.χ. μαγιονέζα ή άλλη σος).
- Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη. Δεν είναι καλή επιλογή για να αρχίζετε την ημέρα σας. Να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως με μειωμένη ζάχαρη ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Σε κάθε περίπτωση η Dr. Cotey συνιστά να διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες τους και να προτιμάτε όσα περιέχουν τουλάχιστον 3 γρ. φυτικών ινών και κάτω από 6 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα.
- Γεμιστές πατάτες φούρνου. Μία σκέτη ψητή πατάτα είναι μια σχετικά καλή επιλογή. Ωστόσο μόλις τη γεμίσετε με τυρί τσένταρ, μπέιον, βούτυρο, σος και κρέμα γάλακτος έχει μετατραπεί σε μία ανθυγιεινή τροφή γεμάτη αλάτι και λιπαρά. Ο γενικός κανόνας της διατροφής σας πρέπει να είναι οι απλές τροφές, με την μικρότερη δυνατή επεξεργασία.
- Τηγανητά φαγητά. Τηγανητές πατάτες και τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι φίλοι σας. Οι περισσότερες τροφές απορροφούν λάδι όταν τις τηγανίζουμε και αυτό δεν είναι καλό για την καρδιά και για το βάρος σας. Καλύτερα είναι να τρώτε το φαγητό σας βραστό ή ψητό. Οι συσκευές που «τηγανίζουν» με καυτό αέρα (air fryers) αντί για λάδι, επίσης είναι πιο υγιεινή επιλογή.
Φωτογραφία: iStock