Οι καθημερινές πολυβιταμίνες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δείχνει σημαντική μελέτη

  • Iatropedia newsroom
πολυβιταμίνες
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέλυσαν αρχεία υγείας από σχεδόν 400.000 ενήλικες χωρίς σημαντικές μακροχρόνιες ασθένειες για να δουν εάν η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου τις επόμενες δύο δεκαετίες. Και διαπίστωσαν οριακά το αντίθετο

Οι καθημερινές πολυβιταμίνες δεν βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέλυσαν αρχεία υγείας από σχεδόν 400.000 ενήλικες χωρίς σημαντικές μακροχρόνιες ασθένειες για να δουν εάν η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αντί να ζήσουν, όμως, περισσότερο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά πολυβιταμίνες είχαν οριακά περισσότερες πιθανότητες από τους μη χρήστες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, διαπίστωση που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι «η χρήση πολυβιταμινών για τη βελτίωση της μακροζωίας δεν υποστηρίζεται».

Παρά τη δημοτικότητα που γνωρίζουν οι πολυβιταμίνες, οι ερευνητές αμφισβητούν τα οφέλη τους για την υγεία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή. Ενώ η προερχόμενη από φυσικές πηγές (τρόφιμα) β-καροτίνη προστατεύει από τον καρκίνο, για παράδειγμα, έχει δείξει πως τα συμπληρώματα β-καροτίνης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακών παθήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι από τα συμπληρώματα λείπουν σημαντικά συστατικά. Εν τω μεταξύ, ο σίδηρος, ο οποίος προστίθεται σε πολλές πολυβιταμίνες, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση σιδήρου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.

Στην τελευταία αυτή μελέτη, η Δρ Erikka Loftfield και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες υγείας στις ΗΠΑ. Όλες τους είχαν κυκλοφορήσει τη δεκαετία του 1990 και συγκέντρωναν λεπτομέρειες σχετικά με την καθημερινή χρήση πολυβιταμινών από τους συμμετέχοντες. Τα αρχεία κάλυπταν 390.124 γενικά υγιείς ενήλικες που ήταν υπό παρακολούθηση για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι καθημερινές πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και ανέφεραν 4% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας για τους χρήστες κατά τα πρώτα χρόνια της παρακολούθησης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου μπορεί να αντανακλά τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν οι πολυβιταμίνες ή την τάση των ανθρώπων να αρχίζουν να παίρνουν καθημερινά πολυβιταμίνες όταν αρρωσταίνουν. Λεπτομέρειες δημοσιεύονται στο Jama Network.

Ο Δρ Neal Barnard, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington και από τους συγγραφείς ενός σχολίου που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη μελέτη, ανέφερε ότι οι βιταμίνες είναι χρήσιμες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ναυτικοί σώθηκαν από το σκορβούτο με τη βιταμίνη C, ενώ η β-καροτίνη, οι βιταμίνες C και E και ο ψευδάργυρος φαίνεται να επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Ισχύει επίσης ότι οι βιταμίνες μπορεί να είναι ωφέλιμες για κάτι, χωρίς να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μια προκαταρκτική μελέτη το 2022 βρήκε στοιχεία ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση στην τρίτη ηλικία, αλλά χρειαζόταν περισσότερη έρευνα.

Ωστόσο, «οι πολυβιταμίνες υπόσχονται υπερβολικά πράγματα και δεν κάνουν όσα λένε», λέει ο Barnard και προσθέτει: «Το βασικό είναι ότι οι πολυβιταμίνες δεν βοηθούν».

Αντί να παίρνουμε πολυβιταμίνες, πρέπει να τρώμε υγιεινές τροφές, οι οποίες παρέχουν ευρύ φάσμα μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών, καθώς και φυτικών ινών, ενώ περιορίζουν τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη.

Ο Duane Mellor, διαιτολόγος και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή Aston, τονίζει στην Guardian: «Δεν είναι περίεργο να βλέπουμε ότι δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας».

Και εξηγεί: «Ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων δεν θα διορθώσει από μόνο του μια ανθυγιεινή διατροφή, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη βασικών θρεπτικών συστατικών εάν κάποιος δυσκολεύεται να τα πάρει από το φαγητό. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να είναι η βιταμίνη D που οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνονται να λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τον χειμώνα ή οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι που μπορεί να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο, δείχνει νέα έρευνα

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Δεν ξεχνάτε ποτέ πρόσωπα; Τι δείχνει αυτό για εσάς