- Τα “πρόσθετα σάκχαρα” είναι ραφιναρισμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων και ως επιτραπέζια ζάχαρη.
- Τα “ελεύθερα σάκχαρα” περιλαμβάνουν τα προστιθέμενα σάκχαρα συν αυτά που υπάρχουν φυσικά στο μέλι και τα σιρόπια, καθώς και σε χυμούς φρούτων και λαχανικών και συμπυκνώματα χυμών.
- Τα “ολικά σάκχαρα” είναι όλα τα σάκχαρα που υπάρχουν στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.
Ο καθηγητής Dominique Turck, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διατροφής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που πραγματοποίησε σχετική αξιολόγηση, δήλωσε: “Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη ως μέρος μιας διατροφικά επαρκούς διατροφής. Αυτό είναι σύμφωνο με τις ήδη τρέχουσες συστάσεις. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν μας επέτρεψαν να ορίσουμε ένα ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για τα διαιτητικά σάκχαρα, που ήταν ο αρχικός στόχος αυτής της αξιολόγησης”.
Πηγές σακχάρων και προβλήματα υγείας
Οι επιστήμονες της EFSA πραγματοποίησαν εκτενή αξιολόγηση ασφάλειας των σακχάρων στη διατροφή και της πιθανής σχέσης τους με προβλήματα υγείας.
Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια γνωστή αιτία της τερηδόνας. Τα στοιχεία συνδέουν επίσης -με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας- την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, χυμών και νέκταρ με διάφορες χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και ο διαβήτης τύπου 2.
«Αν και δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τη συνεισφορά τους, ο αντίκτυπος άλλων σημαντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις εθνικές αρχές κατά τον καθορισμό διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη διατροφή», δήλωσε ο καθηγητής Turck. Αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω περιορισμένων δεδομένων. Περιλαμβάνουν γλυκά, κέικ και επιδόρπια, άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως ζαχαρούχο γάλα και μιλκσέικ και γιαούρτια.
ΕΦΕΤ: Κατανάλωση σακχάρων και προβλήματα υγείας
Δείτε τι δημοσίευσε ο ελληνικός Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικά με τα σάκχαρα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτά.
Πηγές: https://www.efsa.europa.eu, https://www.facebook.com/efetofficial
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβήτης: Ποιες δερματοπάθειες οφείλονται στο αυξημένο «ζάχαρο»
Μέχρι πόση ζάχαρη την ημέρα επιτρέπεται: Ποιες τροφές είναι… παγίδες
Τα 11 φρούτα με λιγότερη ζάχαρη για διατροφή και έλεγχο του διαβήτη