Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από τις αρρώστιες

  • Ελισάβετ Σταύρου
τροφές για το ανοσοποιητικό
Τα μούρα, τα ψάρια, ο κουρκουμάς, το κεφίρ και άλλες τροφές παρέχουν στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από όργανα, κύτταρα, ιστούς και πρωτεΐνες, τα οποία καταπολεμούν ιοί, βακτήρια και τα ξένα σώματα που προκαλούν μολύνσεις και ασθένειες.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή με ένα παθογόνο, πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται στα αντιγόνα των παθογόνων και τα σκοτώνουν.

Η ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Μύρτιλα

Τα μπλε βατόμουρα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα της αναπνευστικής οδού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή κοινό κρυολόγημα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στη μαγειρική. Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου, μέσω της κουρκουμίνης, μιας αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ουσίας.

Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, βιταμίνη C και Ε.

Δείτε επίσης: Κολοκυθάκια: Το ταπεινό λαχανικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από την αναιμία

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος, μέσω της ουσίας αλισίνη, σύμφωνα με μια μελέτη.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με μελέτες, η μακροχρόνια πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, ένα είδος αντιοξειδωτικού που δίνει στο δέρμα της πατάτας το πορτοκαλί του χρώμα.

Η βήτα καροτίνη είναι μια πηγή βιταμίνης Α, βοηθά στο να γίνει το δέρμα υγιές και μπορεί ακόμη και να παρέχει κάποια προστασία από τις βλάβες του δέρματος.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης E, ενώ περιέχουν και μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Φαστ φουντ: Απλές συμβουλές για να παραγγέλνετε τα πιο υγιεινά πιάτα

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, έτσι μπορούμε να το πιούμε ως εναλλακτική λύση του καφέ. Η κατανάλωση του μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως και με τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κρυολογήματος.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγει το σώμα όταν διασπά τα τρόφιμα ή έρχεται σε επαφή με ρύπους. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών.

Παρά τα πιθανά οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, επομένως είναι σημαντικό να την καταναλώνετε με μέτρο.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Η αρχική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει με την καταπολέμηση βακτηρίων και τη μείωση της φλεγμονής.

Δείτε επίσης: Σελήνιο: Το απαραίτητο στοιχείο για καλή υγεία και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε

Πορτοκάλια και ακτινίδια

Τα φρούτα στην διατροφή μας, γενικά, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια συγκεκριμένα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κόκκινη πιπεριά

Για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη στα φρούτα, οι κόκκινες πιπεριές είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή βιταμίνης C.

Το τηγάνισμα και το ψήσιμο διατηρούν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των κόκκινων πιπεριών καλύτερα από το βράσιμο στον ατμό ή το βράσιμο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Φωτογραφία iStock