Οργάνωση φαγητού και περισσεύματα: Η κατάψυξη σώζει την κατάσταση – και τον πλανήτη
Η κατάψυξη, όμως, μπορεί να αποτρέψει αυτή τη σπατάλη τροφίμων, διατηρώντας το φαγητό που περισσεύει για μελλοντικά γεύματα, διευκολύνοντας τη ζωή μας και σώζοντας τον πλανήτη.
Στις ΗΠΑ, από τα τρόφιμα που πετιούνται συνολικά μόνο ένα 6% είναι κατεψυγμένα είδη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο British Food Journal.
Αυτό δείχνει ότι η κατάψυξη επιπλέον εορταστικών εδεσμάτων και περισσευμάτων συχνά αποτρέπει τη σπατάλη, αφού μας δίνουν τη δυνατότητα να τα ξεπαγώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο και να τα καταναλώσουμε, αντί να τα πετάξουμε.
Η κατάψυξη των τροφίμων συνδέεται με λιγότερα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια, παρόλο που η συνολική σπατάλη τροφίμων παρέμενε υψηλή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όπως επισημαίνουν, η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο σπατάλη χρημάτων. Προκαλεί επίσης ζημιά στο περιβάλλον, επειδή περισσότερο από το 90% των τροφίμων που πετιούνται πηγαίνει στη χωματερή και αυτό μπορεί να παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στο μέλλον, αν μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να καταψύχουν τρόφιμα και περισσεύματα στο σπίτι, αυτή η μικρή αλλαγή στις συνήθειες αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο», τονίζουν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Παρακολούθησης Αποβλήτων Τροφίμων από Νοικοκυριά των ΗΠΑ που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2022. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 1.100 νοικοκυριά.
Η κατάψυξη στο σπίτι φαίνεται να συμβάλλει σε σημαντικά λιγότερα συνολικά απορρίμματα τροφίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι που ήταν πιο πιθανό να καταψύχουν τρόφιμα για αργότερα έτειναν να είναι μεσήλικες ή μεγαλύτεροι και να ζουν σε σπίτι με τρία ή περισσότερα άτομα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές που είναι πιθανό να καταψύξουν τρόφιμα είναι πιο έμπειροι στη διαχείριση γευμάτων για περισσότερα άτομα και έχουν περισσότερα κίνητρα για να αποφύγουν τη σπατάλη τροφίμων, ανέφεραν οι ερευνητές.
Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το 30% των κατεψυγμένων τροφίμων που πήγαν χαμένα πετάχτηκαν από το ψυγείο και όχι από την κατάψυξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Σκεπτόμενοι γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να σημαίνει ότι δεν κατανοούν τις τεχνικές αποθήκευσης τροφίμων και δεν καταλαβαίνουν πόσο καιρό πρέπει να διατηρούν ορισμένα τρόφιμα και πού πρέπει να τα τοποθετούν», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας. Αυτό δείχνει, όπως λέει, ότι οι πιο σαφείς οδηγίες για την αποθήκευση των τροφίμων στις ετικέτες τους θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με το πώς να αποθηκεύουν σωστά τα τρόφιμα για τη μείωση της σπατάλης.
Περίπου το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα. Μεταξύ αυτών, το 55% δήλωσε ότι αγοράζει κατεψυγμένα τρόφιμα για να μειώσει τη σπατάλη.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να πεταχτούν ήταν το κρέας (20% του συνόλου των κατεψυγμένων τροφίμων που πηγαίνει στα σκουπίδια), τα λαχανικά (22%) και οι πατάτες και τα δημητριακά (με 15% το καθένα).
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τζίντζερ: Το εορταστικό και θαυματουργό για την πέψη και τον πόνο μπαχαρικό
Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ ο 17χρονος που βγήκε ζωντανός από το τραγικό τροχαίο στις Πρέσπες