Iatropedia

Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού του σώματος, το ουρικό οξύ, είναι επί της ουσίας μέρος των αποβλήτων του οργανισμού. Για πολλούς δεν συνιστά ποτέ πρόβλημα και ούτε καν το σκέφτονται ποτέ. Αλλά για μερικούς άλλους, το ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει επώδυνα ιατρικά προβλήματα, όπως η ουρική αρθρίτιδα και οι πέτρες στα νεφρά.

Για να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά με το ουρικό οξύ, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε από πού προέρχεται αυτή η χημική ουσία: από τις πουρίνες.

Οι πουρίνες (συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα), όταν διασπώνται, δημιουργούν το ουρικό οξύ. Μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να το αυξήσει στον οργανισμό, κάτι, που, πολλές φορές, οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα.

Σε γενικές γραμμές, το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Ουρικό οξύ και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχετε

Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες:

Τροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες:

Τροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες:

Γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:

Γενικά

Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από τα http://www.mayoclinic.org και http://www.livescience.com