«Μας επισκέφθηκαν για να δουν πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εμφανίζονται κρούσματα της νόσου» είπε ο κ. Ταχματζίδης και σημείωσε ότι η ατζέντα των επαφών του κλιμακίου δεν έχει γίνει γνωστή, δεν αποκλείεται, όμως, να τεθούν ζητήματα αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και το αν δίνεται προτεραιότητα σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα στην οποία είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλωθεί η νόσος, απαντά ότι «με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η νόσος δεν υπάρχουν πλέον προτεραιότητες καθώς θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί σε όλο το ζωικό κεφάλαιο της Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι οι ανάγκες για εμβόλια υπολογίζονται σε 150.000 για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναφέρει ότι 18.500 αγοράστηκαν με έξοδα των κτηνοτρόφων, η Περιφέρεια θα διαθέσει ένα ποσό για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει δέσμευση από το αρμόδιο υπουργείο για άλλες 23.000 ενώ και οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προσφερθεί να καλύψουν τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται. «Παράλληλα πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία που κάνει την εισαγωγή έχει ήδη εφοδιαστεί με μια αρκετά μεγάλη ποσότητα, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα για την ροή των εμβολίων» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, υπενθυμίζεται ότι η νόσος εντοπίστηκε στην Κεντρική Μακεδονία για πρώτη φορά σε ενσταυλισμένη εκμετάλλευση βοοειδών πάχυνσης με έδρα στην Ιερισσό Χαλκιδικής στις 13 Οκτωβρίου ενώ σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 16 εστίες της νόσου στις περιοχές Ιερισσού, Συκιάς και Ολυμπιάδας και έχουν θανατωθεί συνολικά 732 βοοειδή.
Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης η νόσος διαγνώσθηκε για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου σε εκμετάλλευση αγελαίων βοοειδών στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης ενώ θανατώθηκαν 78 βοοειδή. Στις 25 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα σε εκτροφή αγελαίων βοοειδών της ίδιας περιοχής.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης της μετάδοσης και αντιμετώπισης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.