Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Σταματήστε να κάνετε σπατάλη του νερού, λέει ο FAO

Έχουν μειωθεί επικίνδυνα τα αποθέματα πόσιμου νερού στον πλανήτη. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσιμο νερό κρούει ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι τα αποθέματά του που αντιστοιχούν στον καθένα από εμάς έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει πως αν δεν σταματήσουμε να σπαταλάμε το πόσιμο νερό για να τρίζουν από καθαριότητα, λ.χ. τα πεζοδρόμια και τα ντουβάρια, κινδυνεύουμε να το φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή (a point of no return).

Ο FAO δημοσίευσε μερικά σημαντικά δεδομένα για το νερό με αφορμή την σημερινή (16 Οκτωβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού. Είναι τα εξής:

Το νερό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την ζωή πάνω στη Γη. Είναι ζωογόνο και ταυτοχρόνως κινητήριος δύναμη για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και τη φύση. Είναι επίσης το θεμέλιο της διατροφής μας: στη γεωργία δαπανάται ετησίως το 72% του πόσιμου νερού που χρησιμοποιούμε. Εν τούτοις δεν είναι ατελείωτο και πρέπει επιτέλους να του δώσουμε την σημασία που του αρμόζει.

Οι απειλές

Ο FAO τονίζει πως τα αποθέματα νερού του πλανήτη κινδυνεύουν από:

Σαν να μην έφτανε, δε, η μείωση των κατά κεφαλήν αποθεμάτων των τελευταίων δεκαετιών, έχει επιδεινωθεί κιόλας η ποιότητα του νερού που μας έχει απομείνει. Αυτό οφείλεται στην κακή χρήση και διαχείριση που συμβαίνουν ήδη από τον περασμένο αιώνα. Ρόλο παίζει επίσης η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εξόρυξη υπογείων υδάτων και φυσικά η κλιματική αλλαγή.

Λογικό είναι μετά απ’ όλα αυτά να αποτελεί πλέον το νερό αιτία πολεμικών συρράξεων και ακραίου ανταγωνισμού για το ποιος θα έχει τον έλεγχό του.

«Ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε συνετά»

Ο FOA τονίζει πως ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε συνετά, ειδάλλως κινδυνεύουμε να το στερηθούμε. Αυτό δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά όλους μας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν τις στρατηγικές και να βρουν τις πολιτικές και τη χρηματοδότηση που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη χρήση του νερού.

Πρέπει λ.χ. να βρεθούν τρόποι να παράγονται περισσότερα τρόφιμα με λιγότερο νερό, αναφέρει ενδεικτικά. Πρέπει επίσης να βρουν τρόπους να το κατανέμουν ισότιμα και να διατηρούν τα υδάτινα συστήματα διατροφής.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει αφ’ ενός να σταματήσουμε να το θεωρούμε δεδομένο, αφ’ ετέρου να το χρησιμοποιούμε πιο σωστά στην καθημερινότητά μας. Το τι τρώμε και το πώς παράγεται αυτό που τρώμε, επηρεάζουν το νερό, επισημαίνει ο FAO. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά:

Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα, εκ των ων ουκ άνευ είναι να μην πλένετε τα δόντια σας και τα πιάτα με το νερό να τρέχει. Να μην κάνετε μπάνιο με τη βρύση να τρέχει. Να μην ξυρίζεστε με ανοιχτή τη βρύση. Να μην πλένετε τρία τέταρτα τη βεράντα επειδή έχει λίγη σκόνη. Και, φυσικά, να μην απομακρύνετε τα φύλλα από τα πεζοδρόμια με το λάστιχο – υπάρχουν και οι σκούπες…

Φωτογραφία: iStock