Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης: 5 τρόποι που ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού
Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης
Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης 2018, μια ημέρα που ο FAO έχει καθορίσει για να δώσει έμφαση στο πώς τόσο οι κυβερνήσεις όσο και ο καθένας μας ξεχωριστά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πείνας, του υποσιτισμού και της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Στις 16 Οκτωβρίου 1945, εκπρόσωποι από 42 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά για να δημιουργήσουν τον FAO. Η Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης μνημονεύει την ίδρυση του ομίλου, γιορτάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν πολλά περισσότερα για την καταπολέμηση της πείνας, που σχετίζεται με θέματα όπως ο υποσιτισμός και η επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο να επιτύχει μηδενική πείνα παγκοσμίως μέχρι το 2030 και στην Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης ο FAO ζητά από κυβερνήσεις, αγρότες, οργανισμούς και ιδιώτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για έναν κόσμο όπου όλοι έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα. Με αυτόν το στόχο στο μυαλό, το σύνθημα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης είναι «Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας».
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης 2018
Υπάρχουν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας τελετής και μια επιτροπή στην έδρα του FAO στη Ρώμη. Πολλές τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες ομάδες για την καταπολέμηση της πείνας διεξάγουν εκδηλώσεις, επίσης.
Για παράδειγμα, για να γιορτάσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης, ο οργανισμός Rise Against Hunger θα επιχειρήσει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τους περισσότερους ανθρώπους που συγκεντρώνουν πακέτα ανακούφισης της πείνας ταυτόχρονα σε πολλαπλές τοποθεσίες και ανζητούν εθελοντές να βοηθήσουν.
Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης: Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού
Ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις επίσημες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σίτισης μπορούν να συμβάλλουν προς τον παγκόσμιο στόχο για το 2030 και την παύση της πείνας στον κόσμο. Εδώ είναι πέντε τρόποι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε:
1. Δωρίστε τροφές
Μεμονωμένα άτομα, αλλά και επιχειρήσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές τους κοινότητες, προσφέροντας τρόφιμα σε τράπεζες τροφίμων και κοινοτικές οργανώσεις.
2. Εθελοντισμός
Σύμφωνα με τον οργανισμό Feeding America, το 51% όλων των προγραμμάτων διατροφής βασίζονται αποκλειστικά σε εθελοντές, οπότε το να προσφέρει κανείς κομμάτι του χρόνου του προς αυτό τον σκοπό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.
3. Γνωστοποιήστε παντού το πρόβλημα
Ο FAO ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλάνε με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους σχετικά με τον στόχο της μηδενικής πείνας μέχρι το 2030. Η διάδοση του στόχου μπορεί να ξεκινήσει με κάτι τόσο απλό όσο το να διαμοιραστείτε τις σχετικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω του #ZeroHunger.
4. Περιορίστε την σπατάλη τροφίμων
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα από τα κλειδιά για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πείνα, σύμφωνα με τον FAO. Εστιάστε την προσπάθειά σας στο να αγοράζετε μόνο ό,τι σας χρειάζεται και να μην πετάτε φαγητό.
5. Δώστε χρήματα
Αν και η δωρεά τροφίμων και ο εθελοντισμός είναι πολύ καλοί τρόποι, για να βοηθήσετε σε τοπικό επίπεδο, το να δίνετε και χρήματα είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο οργανισμός Action Against Hunger είναι δύο μεγάλοι φορείς, που μάχονται ενάντια στην παγκόσμια πείνα.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από τα https://www.today.com και http://www.fao.org