Iatropedia

Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης

Three glasses of ice cream with strawberry, vanilla and chocolate balls decorated on a wooden table and blue slatted background. Front view.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, το παγωτό περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, το παγωτό περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες όπως οι A, D και B12, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη γενική υγεία του οργανισμού.

Υπάρχει επίσης ένας λόγος που πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο παγωτό σε περιόδους που έχουν άγχος ή είναι στενοχωρημένοι. Τα παγωτά, ιδίως εκείνα που είναι κρεμώδη, μπορούν να προκαλέσουν την έκλυση ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία. Η περιστασιακή απόλαυση του γλυκού αυτού πειρασμού μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας βοηθήσει να ξεχάσουμε, έστω και για λίγο, τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το παγωτό είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορεί να μας προσφέρει ενέργεια όταν χρειάζεται. Ο συνδυασμός σακχάρων και λιπών στο παγωτό το καθιστά πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας, κάνοντάς το μια καλή επιλογή όταν τη χρειάζεστε λίγο παραπάνω.

Επίσης, η περιεκτικότητά του σε γάλα, κρέμα γάλακτος ή και άλλα προϊόντα γάλακτος σημαίνει ότι έχει προβιοτικά τα οποία κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Το να μοιράζεστε ένα μπολ παγωτό με τους φίλους ή την οικογένειά σας δεν είναι μια απλή απόλαυση. Καλλιεργεί επίσης την κοινωνική σύνδεση. Η απόλαυση ενός παγωτού μαζί μπορεί να δημιουργήσει αγαπημένες αναμνήσεις και να δυναμώσει τις σχέσεις, συμβάλλοντας στη συνολική ψυχική ευεξία.

Αν και, όπως πάντα, το κλειδί είναι το μέτρο, από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παγωμένη αυτή απόλαυση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γευστική εμπειρία. Πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με ιδιότητες που τονώνουν τη διάθεση και διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία, το παγωτό μπορεί να είναι μια απολαυστική προσθήκη σε έναν ισορροπημένο και απολαυστικό τρόπο ζωής. Έτσι, την επόμενη φορά που θα γευτείτε μια δόση από την αγαπημένη σας γεύση, να ξέρετε ότι δεν ικανοποιείτε μόνο τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά και την υγεία σας.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπάρχει χρόνια πάθηση ή ανάγκη ειδικής διατροφής, να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.