Iatropedia

Παιδική παχυσαρκία: Στοπ στις διαφημίσεις πρόχειρων φαγητών στη Βρετανία

jink food

Οι απαγορεύσεις αφορούν την τηλεοπτική αλλά και την διαδικτυακή προώθηση εκατοντάδων τροφίμων.

Σοβαρούς περιορισμούς στις διαφημίσεις τροφίμων και ροφημάτων που θα προβάλλονται στην τηλεόραση, αλλά και στο διαδίκτυο αποφάσισε να θέσει η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε, από τον Οκτώβριο του 2024 οι τηλεοπτικές διαφημίσεις πρόχειρων φαγητών θα απαγορεύονται πριν από τις 9 το βράδυ, ούτως ώστε να μην εκτίθενται σε αυτές τα παιδιά. Οι περιορισμοί θα συμπεριλαμβάνουν επίσης απαγόρευση των πληρωμένων διαφημίσεων των τροφίμων αυτών στο διαδίκτυο.

Με τις απαγορεύσεις αυτές η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την έκθεση των παιδιών σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι ή/και ζάχαρη. Μάλιστα εξέδωσε αναλυτικούς καταλόγους όπου διευκρινίζει ποια τρόφιμα δεν θα μπορούν πλέον να προωθούνται ανεξέλεγκτα.

Ουσιαστικά πρόκειται για όλων των ειδών τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και όσα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Πολλά από αυτά μάλιστα, όπως τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη και τα γιαούρτια με γεύσεις φρούτων, εθεωρούντο από πολλούς ως υγιεινά.

Σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως όταν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα, θα αφαιρούνται 7,2 δισεκατομμύρια θερμίδες ετησίως από τη διατροφή των παιδιών στη Βρετανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποτρέπονται 20.000 κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας τον χρόνο.

«Η παχυσαρκία στερεί από τα παιδιά την καλύτερη δυνατή έναρξη στη ζωή τους. Τα θέτει επίσης σε μια ζωή με προβλήματα υγείας και κοστίζει δισεκατομμύρια στο σύστημα Υγείας», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, κ. Wes Streeting.

Στοιχεία του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS) δείχνουν ότι σχεδόν ένα στα 10 παιδιά (το 9,2%) είναι παχύσαρκα. Επιπλέον, έως την ηλικία των 5 ετών σχεδόν ένα στα τέσσερα (το 23,7%) έχουν τερηδόνα από την πολλή ζάχαρη.

Ποια τρόφιμα δεν θα διαφημίζονται την ημέρα

Οι απαγορεύσεις στις διαφημίσεις αφορούν όλα τα πρόχειρα φαγητά τα οποία δεν προορίζονται για κάλυψη ιατρικών αναγκών και δεν φέρουν ισχυρισμούς υγείας. Επομένως αφορά έτοιμα τρόφιμα και ροφήματα, κατεψυγμένα, κρύα και ζεστά, με προσθήκη ζάχαρης ή/και αλάτι και λιπαρά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Φωτογραφία: iStock