Iatropedia

Παίρνετε κορτιζόνη; Τι να τρώτε, τι να αποφεύγετε, σύμφωνα με έναν ειδικό

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η κορτιζόνη. Οι διατροφικές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο.

Τα κορτικοστεροειδή χορηγούνται συχνά για την αντιμετώπιση ρευματικών και αυτοάνοσων ασθενειών, αλλά και πολλών άλλων παθήσεων. Ωστόσο η κορτιζόνη, όπως κοινώς αποκαλούνται, μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες επιπτώσεις, ιδίως όταν λαμβάνεται για πολύ καιρό.

Στις πιθανές επιπτώσεις της συμπεριλαμβάνονται απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, υπέρταση, μεταβολικές διαταραχές και αύξηση του λίπους στην κοιλιά (σπλαγχνικό λίπος). Οι επιδράσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης και καταγμάτων, σαρκοπενίας, καθώς και διαταραχής της γλυκόζης (σακχάρου) και των λιπιδίων (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα.

Ο ασθενής μπορεί να έχει επίσης αυξημένη όρεξη και να δείχνει προτίμηση σε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει αυξημένη κατακράτηση νερού και νατρίου (άλατος). Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρουσιάσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

«Οι παρενέργειες από την κορτιζόνη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η δόση που λαμβάνει ο ασθενής, η συχνότητα και η διάρκεια της λήψης, καθώς και η συνύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας», αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Η προσεγμένη διατροφή μπορεί να περιορίσει έως ένα βαθμό τους δυνητικούς κινδύνους, συνεχίζει. Η διατροφή που θα ακολουθήσουν οι ασθενείς πρέπει:

O κ. Δημοσθενόπουλος εξηγεί πως μπορεί να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε

Όσο καιρό παίρνετε κορτιζόνη, να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα που κατά κανόνα περιέχουν πολύ νάτριο (αλάτι). Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την κατακράτηση υγρών και την αύξηση του σωματικού βάρους και της πίεσης. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι τα εξής:

Για να προστατευθείτε από τη δυσλιπιδαιμία και την αύξηση του βάρους από την κορτιζόνη, να  αποφεύγετε επίσης την κατανάλωση κορεσμένου λίπους ζωικής προέλευσης, περιορίζοντας:

Να αποφεύγετε και τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχουν:

Ποια τρόφιμα να περιορίσετε

Για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την κατακράτηση υγρών αλλά και την αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση:

Ποια τρόφιμα να προτιμάτε

Όσο καιρό παίρνετε κορτιζόνη, να τρώτε καθημερινά πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως:

Καθημερινά χρειάζεστε και 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ή/και ορισμένων φυτικής προελεύσεως τροφίμων για να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με αρκετό ασβέστιο. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από την οστεοπόρωση που σχετίζεται με την κορτιζόνη. Μία (1) μερίδα είναι ένα από τα εξής:

Να τρώτε επίσης αρκετές φορές την εβδομάδα και καλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, όπως:

Πώς να μειώσετε το αλάτι

Το νάτριο που περιέχει το αλάτι είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» των ανθρώπων που παίρνουν κορτιζόνη. Τα περισσότερα τρόφιμα ούτως ή άλλως περιέχουν εκ φύσεως νάτριο. Έτσι, όσο προσθέτουμε στο μαγείρεμα και στο πιάτο, είναι εκ του περισσού. Για να το μειώσετε να κάνετε τα εξής:

Για να γίνει νόστιμο στο φαγητό

Το γεγονός ότι παίρνετε κορτιζόνη δεν σημαίνει ότι θα τρώτε άνοστο φαγητό. Για να το νοστιμίσετε να αυξήσετε σημαντικά τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιείτε.

Κρεμμύδι και σκόρδο, λ.χ., έχουν «δυνατή» γεύση και ταιριάζουν στα περισσότερα φαγητά. Δοκιμάστε επίσης χυμό λεμονιού, ξύδι, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, μηλόξυδο, μουστάρδα σκόνη, πάπρικα, θυμάρι, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο, κάρι και όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει.

Μπορείτε επίσης να προσθέτετε στα φαγητά κατσαρόλας χυμό λεμονιού ή μικρή ποσότητα άσπρου κρασιού.

Φωτογραφίες: iStock