Παστινάκι: Θρεπτική αξία και οφέλη από το αγαπημένο λαχανικό του Masterchef
Την τιμητική του είχε τις τελευταίες ημέρες το παστινάκι στο Masterchef, καθώς οι παίκτες που συμμετείχαν στην «εβδομάδα θρίλερ» όπως την αποκάλεσαν οι κριτές, κλήθηκαν (μεταξύ άλλων) να βγάλουν πιάτα με το ριζώδες λαχανικό ως βασικό υλικό.
Το παστινάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει γεύση γλυκιά σαν το καρότο, αλλά αφήνει μία ξηρή, «γήινη» επίγευση.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια το ωμό παστινάκι μάς παρέχει:
- 75 θερμίδες
- 79,5 γραμμάρια νερό
- 1,2 γρ. πρωτεΐνης
- 18 γρ. υδατάνθρακες
- 4,8 γρ. φυτικές ίνες
- 0,3 γρ. λίπους
Μας παρέχει επίσης πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
- 36 mg ασβέστιο
- 29 mg μαγνήσιο
- 71 mg φώσφορος
- 375 mg κάλιο
- 10 mg νάτριο (αλάτι)
- 17 mg βιταμίνη C
- 67 μg φολικό οξύ
- 22,5 μg βιταμίνη Κ
Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και σίδηρο. Από τα συστατικά αυτά ξεχωρίζουν οι φυτικές ίνες τους, οι βιταμίνες C και Κ, καθώς και το φολικό οξύ του.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ίνες
Το παστινάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Έτσι, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη.
Το πιο γνωστό ίσως από τα αντιοξειδωτικά του είναι η βιταμίνη C. Δεν είναι, όμως, η μόνη. Το παστινάκι περιέχει επίσης πολυακετυλένια – συστατικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι αποτελεί θαυμάσια πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο παστινάκι (περίπου 130 γραμμάρια) παρέχει 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Αντιστοιχούν στο 26% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.
Οι φυτικές ίνες διέρχονται άπεπτες από την γαστρεντερική οδό, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του πεπτικού. Μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωσή τους προστατεύει από πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως:
- Οι αιμορροΐδες
- Η εκκολπωματική νόσος
- Η δυσκοιλιότητα
- Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Είναι επίσης σημαντικές για απόκτηση και διατήρηση υγιούς βάρους. Μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό.
Το σωματικό βάρος
Επειδή το παστινάκι παρέχει λίγες θερμίδες και ταυτοχρόνως πολλές φυτικές ίνες, αποτελεί θαυμάσια προσθήκη σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας και έτσι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Σύμφωνα με μία ανάλυση, αν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών κατά 14 γραμμάρια, μπορεί να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε κατά 10%. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους 2 κιλών σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, δίχως άλλη αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση.
Το παστινάκι περιέχει επίσης άφθονο νερό, οπότε συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Το παστινάκι μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες. Όπως προαναφέρθηκε είναι πλούσιο σε βιταμίνη C: ανά μερίδα (ένα φλιτζάνι ή 130 γρ.) παρέχει το 25% της ποσότητάς της που καθημερινά χρειαζόμαστε.
Η βιταμίνη C είναι μία υδροδιαλυτή ουσία που είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια των ιώσεων του αναπνευστικού. Πρέπει επίσης να την διαθέτει ο οργανισμός σε επαρκείς ποσότητες για να αντιμετωπίζει λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, η ελονοσία και η διάρροια.
Το παστινάκι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως η κερσετίνη, η καμπφερόλη και η απιγενίνη, που επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Φωτογραφία: iStock