Πεπτικό έλκος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Το πεπτικό έλκος είναι πολύ συνηθισμένο. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 5-10% πιθανότητες να το εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κυριότερη αιτία του είναι η μόλυνση του στομάχου με ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Στο παρελθόν, η διατροφή θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
«Ξέρουμε πλέον ότι λίγα είναι τα τρόφιμα που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή εμποδίζουν την επούλωσή τους», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα.
Αν έχετε πεπτικό έλκος, ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά να κάνετε τα εξής:
Σε φάσεις έξαρσης του έλκους
* Να αποφεύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.
* Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι.
* Να αποφεύγετε τις αυξημένες ποσότητες αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά).
* Περιορίστε την πρόσληψη καφέ (ακόμα και του ντεκαφεϊνέ), τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη.
* Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
* Να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα.
Πρόσθετες συμβουλές
* Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ενόχληση.
* Να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν διάταση του στομάχου.
* Να αποφεύγετε τα γεύματα αργά τη νύκτα.
* Να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα.
* Να αποφεύγετε τη βαριά μαγειρική παρασκευή (τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά και καρυκεύματα). Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
* Να μασάτε καλά την τροφή σας.
* Να αποφεύγετε τις πίττες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα.
* Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα καφέ ή αλκοόλ και πάντα με συνοδεία φαγητού.
Υπόδειγμα διαιτολογίου για τις πρώτες ημέρες
ΠΡΩΙΝΟ
Γάλα 1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ τσιζ)
2 φέτες ψωμί ή 2-3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές της σούπας κουάκερ (να φάτε δημητριακά 1 εβδομάδα αργότερα)
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ
1 κομπόστα ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ
120 γραμμάρια άπαχο κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Τα πουλερικά να είναι στήθος, χωρίς πέτσα.
Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες).
Ψωμί ή φρυγανιές.
Λαχανικά κατά προτίμηση βραστά (κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα).
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ