Iatropedia

Planetary Health Diet: Η δίαιτα για τη σωτηρία του πλανήτη μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή μας

Climate change

Σημαντικά ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων.

Ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και είναι σχεδιασμένο για να σώσει τον πλανήτη, μπορεί να σώσει και τη δική μας τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το πρόγραμμα είναι η Δίαιτα για την Υγεία του Πλανήτη (Planetary Health Diet ή εν συντομία PHD) και έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ταυτοχρόνως μοιάζει πολύ με την υγιεινή διατροφή, καθώς δίνει έμφαση στα πλήρη ή ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Περιέχει επίσης μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν τις δυνητικές επιδράσεις του, αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες 206.404 γυναικών και ανδρών. Οι εθελοντές αυτοί είχαν λάβει μέρος σε τρεις μεγάλες έρευνες υγείας. Κάθε μια από αυτές είχε διαρκέσει 30-34 χρόνια. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις εθελοντές ήταν γυναίκες.

Κατά την έναρξη των μελετών οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καρκίνο, διαβήτη ή σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κάθε τέσσερα χρόνια, εξ άλλου, συμπλήρωναν μεταξύ άλλων αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να βαθμολογήσουν τη διατροφή τους με βάση 15 ομάδες τροφίμων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, έως το τέλος των μελετών είχαν χάσει τη ζωή τους 31.330 γυναίκες και 23.206 άνδρες.

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή που έμοιαζε περισσότερο με τη δίαιτα PHD είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτό ίσχυε για όλες τις κύριες αιτίες θανάτου, δηλαδή:

Επιπλέον, οι εθελοντές με τις διατροφικές συνήθειες που έμοιαζαν με την δίαιτα PHD είχαν και το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα περισσότερα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, η δική τους διατροφή είχε:

«Η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ. «Ό,τι όμως είναι υγιεινό για την πλανήτη, είναι και για τους ανθρώπους, επομένως το όφελος είναι διπλό».

Φωτογραφία: iStock