Iatropedia

Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;

Man's hand cutting raw chicken breast. Selective focus

Οι καλύτερες πρακτικές για υγιεινό μαγείρεμα

Παρά τα όσα μπορεί να σας έχουν πει, δεν χρειάζεται να πλύνετε το ωμό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό ή κρέας πριν από την προετοιμασία και το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και άλλοι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν να μην το κάνετε.

Γιατί δεν πλένουμε το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα;

Όταν ξεπλένετε το κοτόπουλο, βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορούν να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας σας, οδηγώντας σε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση άλλων συστατικών. Είναι ενδεικτικό ότι μελέτη του USDA το 2019 βρήκε βακτήρια στους νεροχύτες στο 60% των περιπτώσεων μαγείρων που ξέπλεναν το ωμό κοτόπουλο.

«Δεν συνειδητοποιείς πόσα πράγματα τινάζεις παντού», λέει ο Shawn Matijevich, σεφ και εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.

Επειδή «τα βακτήρια δεν εξαπλώνονται μέσω του αέρα», λέει ο ίδιος, αλλά μόνο μέσω της επαφής, είναι πιο έξυπνο να ελαχιστοποιούνται οι φορές που αγγίζετε ωμά πουλερικά ή τα φέρνετε σε επαφή με πιάτα, σκεύη ή πάγκους.

Η «ιντερνετική σοφία» του να ξεπλένεις το κοτόπουλο με ξύδι, χυμό λεμονιού ή αλατόνερο για να σκοτώσεις τα μικρόβια έχει καταρριφθεί και από επιστημονικές μελέτες. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν έχουν καμία επίδραση στα βακτήρια.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία των 74 βαθμών Κελσίου είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τα πρότυπα ασφάλειας για τα τρόφιμα.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί για ξέπλυμα

«Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας, περισσότερο από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε», λέει ο Matijevich, και στεγνώστε το κοτόπουλο ή αφήστε το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά. Το χαρτί θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής.

Πετάξτε το χαρτί στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση.

Το στέγνωμα του κοτόπουλου -είτε με την πέτσα είτε χωρίς- πριν από το μαγείρεμα βοηθά επίσης να ροδίσουν τα κομμάτια στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Βέλτιστες πρακτικές για την προετοιμασία του φαγητού

Πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τον νεροχύτη σας

Το ζεστό νερό και το σαπούνι θα καθαρίσουν τα πιάτα και τις επιφάνειές σας, αλλά δεν θα τα απολυμάνουν. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε βακτήρια στην κουζίνα σας, απολυμάνετε τον νεροχύτη, τη βρύση και τους πάγκους μετά την εργασία σας με πουλερικά ή κρέας.

Φτιάξτε το δικό σας απολυμαντικό διάλυμα βάζοντας ½ κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και 2⅔ κούπες νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα που μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι ή απολυμαντικά μαντηλάκια, ακολουθήστε τις οδηγίες της εταιρείας.

Πηγή: CNN Health

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς fast food και παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Χολολιθίαση: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Πράσινο φως στην πρώτη κυτταρική θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα